АЛБУМ “ГРАЂАНСКА ГРАДИШКА” ПРЕДСТАВЉЕН У СКУПШТИНИ ГРАДА БЕОГРАДА

У Београду је 12. априла 2019. године представљен албум “Грађанска Градишка”, којим је кроз фотографије и разгледнице посвједочено колико је почетком 20. вијека био висок ниво грађанског друштва у том граду, који је називан и “Мали Београд” све до 1941. године, када је НДХ зауставила његов развој.

Промоцији у Скупштини града Београда присуствовали су министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић, градоначелник Градишке Зоран Аџић, принц Александар Карађорђевић и друге званице.

Клокић је истакао да су “Дани Градишке у Београду”, у оквиру којих је организована и промоција, прилика да се Градишка представи у култури, традицији и кроз све оно што је краси као најмлађи град у Републици Српској.

-За неких 40 минута сте у Загребу, за нешто више од једног часа у Београду, а за мање од пола часа у Бањалуци. Градишка се налази у тромеђи која повезује све ове центре и мислим да млади имају перспективу – рекао је Клокић.

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић изразио је задовољство могућношћу да Стари двор угости овакву изложбу, покаже је Београђанима и истакне специфичност и важност историје српског народа.

-Градишка је веома важна за историју српског народа и Београд је место где све што је српско треба да се улива, али и да из Београда излази и показује сво то богатство. Сваки овакав догађај је каменчић у мозаику наше велике сарадње. Ово је укидање граница, баријера међу српским народом, јер се наши градови и наше општине повезују – рекао је Младеновић.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић истакао је да је Градишка с почетка 20. вијека, између 1914. до 1941. године, носила назив “Мали Београд”. Он је навео да су тада многи млади људи одлазили у Београд да студирају, а затим се враћали у Градишку, те промовисали тај град кроз друштвена, културна и остала дешавања.

Аџић је нагласио да треба представити и бројне историјске личности из Градишке, које су биле битне у политичком, друштвеном и културном животу и самог Београда и Србије, међу којима градишки прота Душан Суботић, којег су усташе убиле 1941. године у ријеци Врбас у Бањалуци, а био је шест мандата народни посланик у Скупштини Југославије.

-Желимо да афирмишемо ту причу и да кроз ову манифестацију Градишку вратимо у Београд, а Београд приближимо Градишци. Желимо да привучемо и потомке чувених личности из Градишке, а данас живе у Београду – рекао је Аџић.

Он је изразио захвалност Влади Србије и предсједнику Србије Александру Вучићу који су у двије године донирали 750.000 евра за реконструкцију Дома културе у Тополи, али и 500.000 евра за изградњу новог вртића.

-Желимо да Србија и њени грађани знају да су грађани Градишке захвални што неко из Београда види тај град и Републику Српску и брине о њима, а то нама значи сигурност – нагласио је Аџић.

Принц Александар Карађорђевић рекао је да је поносан на градњу споменика његовом прађеду краљу Петру Првом у Градишци између два свјетска рата, истакавши да је био велики човјек и демократа.

Аутор изложбе Бојан Вујчић, виши кустос историчар у Завичајном музеју Градишка, рекао је албум говори о периоду прије Првог свјетског рата и оном између два свјетска рата, када је Градишка носила ласкави епитет “Мали Београд” због великог броја првенствено националних друштава.

Према његовим ријечима, тадашњи трговачки слој био је веома активан, национално освијештен и наметао се као вођа српског народа не само у Градишци, него и шире, а везе са Србијом су биле изразито јаке и “ништа се није радило без Србије, увијек се гледало на исток, према мајци Србији”.

-Године 1941. године долази до наглог прекида тог грађанског живота. Доласком НДХ у Градишку, престаје грађански живот. Педесетак породица бива затворено, затим интернирано у Цапраг, а потом протјерано у Београд и даље у Србију, а неки су и настрадали – рекао је Вујчић.

Фото галерија: