Сталне поставке

ИСТОРИЈСКА ПОСТАВКА “ПУТЕВИ ПОБЈЕДЕ”

Стална музејска поставка „Путеви побједе” отворена је 19. септембра 1970. године, а обновљена и допуњена 2015. године, узима се као почетак рада музеја у Градишци. Одељење за историју бави се архивирањем историјске грађе из периода аустроугарске и краљевине СХС са простора босанскоградишког среза.

АРХЕОЛОШКА ПОСТАВКА

У Завичајном музеју Градишка је 2016. године отворена археолошка стална поставка под називом “Археолошка баштине општине Градишка од праисторије до средњег вијека”, која је приређена поводом Дана Општине Градишка, аутора археолога Бојана Вујиновића.

Ова поставка за Завичајни музеј и Град Градишка вома значајна јер грађани на једном мјесту могу да виде вриједне археолошке експонате које је Музеј прикупљао у посљедњих неколико деценија.

Међу најзанимљивијим изложеним експонатима је парцијални скелет жене из периода шестог миленијума прије нове ере, који је најстарији скелет пронађен у цијелој БиХ.

Представљено је подручје Доње Долине, као једно од најзначајнијих трговачких центара из периода гвозденог и бронзаног доба на подручју Југоисточне Европе. Посјетиоци имају прилику да се упознају са ареолошким налазима епископског сједишта града Балкис и Врбашког града, који је био сједиште овог простора у 14. вијеку. Изложени су и налази који свједоче о писмености из периода 4, 5. и 6. вијека, ћирилично писмо из Кијеваца из 1301. године и глагољично писмо из пловине 14. вијека.