Манифестације

ДАНИ СТАРИХ ЗАНАТА ВИТЕШТВА И ТРАДИЦИЈЕ

Завичајни музеј у сарадњи са Културним центром и Туристичком организацијом града Градишка, у сарадњи са Завичајним музејом у овом граду од 2017. године организује манифестацију „Дани старих заната, витештва и традиције“.

Манифестација, која промовише „златне руке“ занатлија Лијевча поља и Поткозарја одржава се на платоу испред Културног центра Градишка.

Основни циљ манифестације је афирмација и промоција старих заната, као и подизање свијести грађана о њиховом значају, очувању и примјени у будућности.

У склопу манифестације у “витешком селу” учествују козарачки витезови “Русаг”, Народно позориште Републике Српске са својим репликама средњовјековних ношњи, глумци и аниматори из Бањалуке, коњички клуб “Посавко”, Ловачко удружење “Просара”, Удужење “Мост” и Културно-умјетничко друштво “Коловит” из Градишке.

АТЕЉЕ НА ОТВОРЕНОМ “ДР БОРИСЛАВ ШОКЧЕВИЋ”

У оквиру “Градишког љета” Завичајни музеј Градишка организује Атеље на отвореном “Др Борислав Шокчевић”, на Савском кеју.

Манифестација се организује већ три године у знак сјећања је доктора Шокчевића, који је био пријатељ Музеја. Атеље на отвореном је хуманитарног карактера. Ова манифестација је последње три године обновила љетну позорницу уз Савски кеј, донирала дјечије игралиште за вртић Ципелићи на Сењаку и финансирала изградњу спомен-чесме посвећене Диани Будисављевић.

ЛИКОВНА КОЛОНИЈА

Удружење Ликовних умјетника Градишке у сарадњи са Градском управом, ЈУ Културни центар, ЈУ Завичајни музеј и ЈУ Туристичка организација града Градишка организује ликовну колонију у склопу “Градишког љета”.

ИЗЛОЖБА ОЛДТАЈМЕРА