АМБИЦИОЗНИ ПЛАНОВИ: Фокус Завичајног музеја у књигама, филмовима и изложбама

Јавна установа „Завичајни музеј“ Градишка, без обзира на мјере и ограничења условљене епидемијом вируса корона, успјешно реализује овогодишње програме.

Поново је отворена галерија у којој је постављена изложба слика Наташе Гојковић, студента сликарства Академије умјетности у Бањалуци.

Бојан Вујиновић, директор Завичајног музеја, који ове године обиљежава пола вијека постојања, наглашава да је ова установа и у вријеме ванредних мјера у Републици Српској припремала програме, књиге и филмове.

– Штампамо монографију „Педесет година музејске ђелатности у Градишки“, која ће бити представљена 19. септембра. Тада славимо јубилеј. Подсјећамо, почетак рада Завичајног музеја утемељен је изложбом докумената из Другог свјетског рата “Путеви побједе”, на тај дан прије пола вијека. То је први музејски програм – подсјећа Вујиновић.

Приређивач ове публикације је Бојан Вујчић, историчар и кустос „Завичајног музеја“, аутор неколико књига о прошлости Градишке.

– Педесет година је дуг и важан период за нашу установу, за Градишку и околину током којег су забиљежени многи догађаји. То се већ сада сматра важном етапом историје. У монографији је темељито, детаљно и аргументовано освијетљен овај период – рекао нам је Бојан Вујчић, чија истраживања су битно допринијела јаснијој историјској спознаји градишког краја, нарочито у периоду између два свјетска рата.

Бојан Вујчић

Такође је веома запажена и књига „Грађанска Градишка“, представљена прошле године у Београду, којом је наглашена посебна димензија живота у граду на Сави прије и послије Првог свјетског рата. Издавач и ове књиге је „Завичајни музеј“.

Од најважнијих садржаја који ће ове године обиљежити рад “Завичајног музеја” те Градишки обезбиједити велики корак на очувању историје су фонтана посвећена Диани Будисављевић, трг Вељка Чубриловића, учесника Сарајевског атентата, постављање његове статуе и премијера филма “Учитељ у ланцима”, потом археолошка истраживања у Поткозарју, изложбе слика и докумената…
– Окончање дијела наших програма касни због епидемије, али они нису дошли у питање. Све што је планирано за прољеће, завршићемо на јесен. Тада ћемо наставити и умјетничке радионице, а у сарадњи с “Град позориштем” припремамо програм “Музеј у коферу” – оптимиста је Вујиновић.

Бојан Вујиновић

Нациоанлним споменицима недавно су проглашени Врбашки град у Горњим Подградцима са средњовјековном црквом Светог Ђорђа, манастириште у Горњим Кијевцима са три локалитета. То су „Вила Рустика“, средњовјековни манастир и двије цркве брвнаре. У “Завичајном музеју” то сматрају веома важним.

– Завршено је идејно рјешење манастирске цркве и конака у Кијевцима. Градска управа Градишка и “Завичајни музеј” добили су на увид овај документ. Сада је у процедури израда пројектне документације, која би требала бити завршена до октобра. Ми смо оптимисти и вјерујемо да ће сљедеће године бити освештани темељи и започета градња првог манастира на подручју Градишке – сматрају у градишком музеју подсећајући на важну и велику подршку коју имају од градске управе.

Изложбе

У овогодишњем програму “Завичајног музеја” су изложбе слика Бранка Јунгића и Милована Чикића, појмова „Буквар Лијевча и Поткозарја“, изложба слика Саве Шумановића и други програми. Музеј такође припрема сталну поставку мозаика и оставштине Боре Њежића, те филм о овом умјетнику, поријеклом из Романоваца код Градишке.

Извор: Српска инфо