Атеље на отвореноме у част доктора Борислава Шокчевића (ФОТО)

Дводневни сликарски атеље на отвореном “Др Борислав Шокчевић” одржан је 7. и 8. јуна 2024. године на савском кеју у Градишци.

Традиционално се организује у част Бориславу Шокчевићу, сликару, љекару, хуманисти и иницијатору многих друштвених акција.

Ова манифестација окупила је десетак академских сликара и студената Академије умјетности из Градишке, Бањалуке и других градова Републике Српске. Организатор је Завичајни музеј Градишка.

-Др Борислав Шокчевић првенствено се бавио графиком а приредио је и неколико веома упечатљивих изложби. Највише је цртао Градишку у прошлости, нарочито голготама током ратова и устанака почетком прошлог вијека – рекао је Бојан Вујчић, директор “Завичајног музеја”.

Према ријечима кустоса Александра Обреновића дио слика са овогодишњег атељеа, крајем јуна биће на продајној изложби у галерији Музеја у сврху обнове споменика знаменитих личности из Градишке.

-Ово је један вид едуковања, јер умјетници који се окупе на оваквим манифестацијама, а који имају различите начине сликања уз дружење разговарају о умјетности – рекао је Обреновић.

Атеље се одржава, на шеталишту поред Саве. Градска комисија за називе улица и тргова предложила је да се овом шеталишту додијели име Борислава Шокчевића.

Уручене су и захвалнице учесницима осмог Атељеа на отвореноме “Др Босислав Шокчевић”.

Фото галерија: