Вељко Чубриловић погубљен прије 104 године

Ове године навршавају се 104 године од смрти Градишчанина Вељка Чубриловића.

Он је погубљен 3. фебруара 1915. године, у Сарајеву. По аустроугарском закону, Чубриловић је заједно са Данилом Илићем и Мишком Јовановићем осуђен на смртну казну због учешћа у организацији атентата на престолонасљедника Франца Фердинанда.

„Вељко је објешен у 9 сати ујутру 3. фебруара 1915. године, први као најмање грешан да не гледа смрт осталих, пошто је први примио оружје које је прешло преко Дрине и прослиједио га до свог кума Мишка Јовановића у Тузлу“ рекао је Бојан Вујчић, кустос и историчар у Завичајном музеју Градишка.

Лик и дјело Вељка Чубриловића је од изразите важности као и његове породице која је пуно страдала у Првом свјетском рату, а неки њени чланови и у Другом свјетском рату.

О Вељку и осталим Чубриловићима у Градишци се мало зна. Заоставштине ове породице скоро да и нема,али у Завичајном музеју кажу да раде на томе да се то промијени.

„Имали смо разговоре са начелником општине и са значајним људима из породице Чубриловић и у току ј реализација пројекта у наредних годину двије дана да се у Градишци формира трг Вељка Чубриловића и уради статуа у близини породичне куће Чубриловића која се налазила у дворишту зграде четрнаестке“ каже Бојан Вујчић, кустос и историчар у Завичајном музеју Градишка.

У Завичајном музеју је у децембру прошле године поводом стогодишњице завршетка Првог свјетског рата отворена изложба под називом „Градишка у великом рату 1914-1918”.

На изложби су предстваљени најзначајни експонати из тог периода међу којима су биле фотографије Вељка и његове породице, те икона и кандило који су припадали породици Чубриловић.

Видео Инфо+ кабловски канал