Виши кустос археолог Бојан Вујиновић: Археолошка баштина у пуном сјају

Планирамо да ове године истражимо антички Сервицијум и средњовјековну цркву под Врбашким градом у данашњим Подградцима. Очекује нас и конзервација римске виле и средњовјековне цркве на локалитету Манастириште у Г. Кијевцима, гдје је планирана изградња манастира и првог археолошког парка на овом простору.

Рекао је ово за “Глас Српске” виши кустос археолог Бојан Вујиновић из Завичајног музеја Градишка, гдје је јуче отворена стална археолошка поставка под називом “Археолошка баштина општине Градишка од праисторије до краја средњег вијека”.

* ГЛАС: Колики је значај изложених експоната?

ВУЈИНОВИЋ: То су експонати који свједоче о далекој прошлости насељавања наших крајева, а међу њима се крију и неки од најзначајнијих до сада пронађених на простору Републике Српске. Првенствено мислим на парцијални скелет женске особе из Кочићева са краја шестог миленијума прије Христа, који представља најстарији скелет пронађен на простору читаве БиХ. Ту је и реконструкција куће сојеничарског насеља из Доње Долине, као једног од највећих металургијских центара југоисточне Европе из периода бронзаног и гвозденог доба. Значајан је и Сервицијум – војни логор и сједиште једне од три флоте на ријеци Сави из римског периода и град Балкис – касноантички град и најстарији епископски центар на простору РС. Не смијемо заборавити ни средњовјековни ћирилични натпис из 1301. године и глагољични натпис из 14. вијека.

* ГЛАС: Зашто стална археолошка поставка није формирана раније?

ВУЈИНОВИЋ: За реализацију оваквог пројекта потребно је много новца. Воље никада није недостајало, али тек сада смо успјели да прикупимо новац захваљујући домаћим и иностраним пројектима, уз суфинансирање општине Градишка.

* ГЛАС: Какве манифестације музеј припрема за ову годину?

ВУЈИНОВИЋ: Музеј ће и ове године пропратити значајне манифестације попут Међународног дана музеја и Ноћи музеја. Тада ћемо организовати велику изложбу олдтајмера на отвореном, археолошке радионице и школу сликања за дјецу.

* ГЛАС: Шта ће све бити доступно посјетиоцима у сувенирници музеја?

ВУЈИНОВИЋ: Туристи ће моћи да купе стручну и научну литературу о овом дијелу РС. На располагању ће бити и бројни сувенири и реплике који се доводе у везу са културно-историјским и природним насљеђем Градишке и околине.

Могућности

* ГЛАС: Шта све омогућава адаптација изложбеног простора?

ВУЈИНОВИЋ: Искрено се надамо да ћемо унаприједити културно-историјску и туристичку понуду општине Градишка и читаве регије. Томе ће допринијети и стална поставка, али и презентација Сервицијума и средњовјековне цркве у Подградцима.

Извор: Глас Српске