Вујчић: Активности Завичајног музеја за Дана града зависиће од епидемиолошких мјера

Завичајни музеј Градишка дефинисао је план активности за ову годину, али ће његова реализација зависити од прописаних епидемиолошких мјера, изјавио је в.д. директора ове установе Бојан Вујчић, гостујући у емисији “Биланс стања” Радио Градишке.

Вујичић је навео да је у оквиру обиљежавања Дан града Градишка – 24. априла, у Завичајном музеју планирана изложба слика младе академске сликарке Босе Остић из Бање Луке, а да би у току ове године требао организирати своју ауторску изложбу о градишком новинару Гојку Шербули.

Он је истакао да је Шербулин легат веома богат фотографијама, због чега би и изложба била садржајна и занимљива, али да вријеме када ће она бити организовано зависи од епидемолошке ситуације, с обзиром да је циљ да изложбу погледа што више људи.

“Уз велику подршку Гојкове супруге Стојанке, спашен је један сегмент градишке прошлости. Иако то није тако далека прошлост и да је ријеч о времену од 70 година прошлог вијека, видећете се колико је трансформација Градишка доживјела од тада”, рекао је Вујчић.

Он је навео да градски менаџер и бивши директор Завичајног музеја Бојан Вујиновић води активности везане за изградњу манастиришта “Карановац” у Горњим Кијевцима, где је археолошка истраживања започео археолог и бивши директор градишког музеја Милан Ђурђевић Погача.

Вујчић је додао да је почео да пише књигу о Ђорђевићу, у којој ћу изнети детаље из његовог приватног живота, али и о његовом археолошком раду.

“Намјена је и да археолошки локалитет код манастиришта “Карановац” носи његово име, како би му се на тај начин одужили за рад на том локалитету, који је он започео 2004. године”, додао је Вујчић.

Према његовим ријечима, Завичајни музеј наставиће активности прикупљања фотографија и докумената из приватних архива градишких породица, који говоре о историји нашег краја, нагласивши да су те приватне збирке биле веома значајне у претходним пројектима и изложбама.

Вујчић је рекао да Завичајни Ммзеј баштине Градишка сада има проблем неадекватног изложбеног простора, те да је планирано да у будућности у реконструисаној згради Градске вијећнице буду организоване сталне археолошке, историјске и етнолошке поставке.

Извор: Радио Градишка