“Дани Градишке у Београду” 11. и 12. априла 2019. године

Град Градишка у сарадњи са јавним институцијама и Представништвом Републике Српске у Србији, организује манифестацију “Дани Градишке у Београду”, која ће се одржати 11. и 12. априла 2019. године.

Идеја и повезница је свакако албум Грађанска Градишка, који Градишку кроз историју представља као “Мали Београд”. Та синтагма долази прије свега од интелигенције са краја 19. и почетка 20. вијека, која је прва озбиљно радила на развоју и унапређењу Градишке.

Ова идеја ће се презентовати кроз излозбу и позоришни комад у Скупштини града Београда 12. априла са почетком у 19:00 часова. Учесници овог дијела програма су ЈУ Завичани музеј Градишка, Градско позориште Градишка и Народно позориште Републике Српске, уз пригодан музички програм сопрана Албине Смајловић у пратњи Дуње Јанковић, и сопрана Миње Шукало у пратњи Мирослава Вуковића.

Из приче о “Малом Београду” родила се идеја братимљења са општином Палилула у Београду, гдје ће се одржат први дио манифестације у Центру за културу Влада Дивљан.

Од 18:00 часова биће приређено свечано отварање, гдје ће бити приказана Гастрономија Лијевча поља и Поткозарја у организацији ЈУ Туристичке организације општине Градишка, Изложба графика др Борислава Шокчевића “Градишка некад и сад” и Изложба слика – 15 година Градишке колоније у организацији ЈУ Завичајни музеј Градишка и УЛУ Градишка.

У склопу свечаног отварања биће представљено неколико изворних пјесама из Лијевча поља од стране дјевојачке пјевачке групе Перла КУД-а Коловит.

Након тога у 20:00 часова на великој сцени представиће се ЈУ Градско позориште Градишка и Народно позориште Републике Српске са представом Љубав.

У склопу ове манифестације Град Градишка ће се 11. и 12. априла представити кроз мултимедијалну презентацију у Кнез Михајловој улици са циљем представљања културно – историјског и природног потенцијала у сврху промоције самог града и привлачења туриста.

Свакако да нисмо заборавили и оне најмлађе, а то су наши ђаци прваци из ОС Влада Аксентијевић у општини Палилула, којима ће бити подјељен комплет од три бојанке, под називом “Моја Градишка”, које на прикладан начин представљају нашу општину и овом узрасту.