Дани старих заната, витештва и традиције

ЈУ Завичајни музеј Градишка у сарадњи са ЈУ Културни центар Градишка 20. септембра 2018. године отворила је цјелодневну манифестацију под називом ”Дани старих заната, витештва и традиције”, која се паралелно одржава на платоу испред Културног центра, Градском парку и Завичајном музеју.

Циљ манифестације је афирмација и промоција старих заната, то јест подизање свијести грађана општине Градишка о значају и важности очувања старих заната, као и њихова примјена у будућности.

Скуп је отворио министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић и истакао да је Министарство подржало манифестацију која пружа могућност ученицима, али и свим грађанима да више сазнају о старим занатима.

-Министарство ће и даље подржавати овакве манифестације. Надам се да ће наредне године бити још више посјетилаца и занатлија – рекао је Малешевић.

Директор Културног центра Градишка Жељко Благојевић рекао да је циљ ове манифестације да се укаже грађанима да стари занати изумиру и да је потребно да се дјеца током школовања опредијеле за оне занате који ће у будућности бити атрактивни, а њихове услуге тражене.

Он каже да су данас посјетиоци могли да виде услуге које пружају ковачи, казанџије, чамџије, трнкари, обућари, опанчари, ременари, плетари, посластичари, а чланице удружења жена представиле су своје ручне радове и традиционалну храну са овог подручја.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић рекао је да су нове технологије засјениле занатлије, али да још има производа које савремене машине не могу да направе.

У оквиру “Дана старих заната, витештва и традиције” у парку је организовано “Витешко село” и радионице које су окупиле око 400 дјеце.

Директор Завичајног музеја Бојан Вујиновић рекао је да су у “Витешком селу” витезови из реда “Чувари копља Светог Георгија” и “Козарачки витезови” приказали борбе витезова и остале витешке вјештине.

-Дјеца су учила да рукују репликама мачева и да се међусобно боре. Чланови Стреличарског клуба из Бањалуке учили су их да гађају луком и стријелом, а организован и полигон спретности – навео је Вујиновић.

Он је додао да су чланови Ловачког удружења “Просара” кували витешки котлић, а чланови КУД-а “Коловит” правили пекмез и уштипке које ће подијелити учесницима радионица и посјетиоцима.

У оквиру “Дана старих заната, витештва и традиције” у Културном центру је представљена књига “Стари занати у Републици Српској” аутора Владимира Ђукановића, вишег кустоса Музеја Српске.

У оквиру ове манифестације у Завичајном музеју Градишка у 18.00 часова биће организована изложба оригиналних ношњи из серије “Немањићи – рађање краљевине”, а од 19.00 часова на платоу испред Културног центра концерт Етно-групе “Траг”.

Манифестацију “Дани старих заната, витештва и традиције” организују Културни центар и Завичајни музеј у оквиру програма “Градишке јесени 2018”, а покровитељи су Министарство просвјете и културе Српске и Општина Градишка.

Фото галерија: