Документарни филм “Камен памти“ премијерно приказан на љетној позорници Завичајног музеја

Дана, 16. септембра 2020. године документарни филм “Камен памти“ посвећен лику и дјелу Борислава Боре Њежића, мозаичара свјетског гласа, премијерно је приказан вечерас на љетној позорници Завичајног музеја Градишка.

Аутор филма Милан Пилиповић рекао је да је веома срећан што је у Градишку у умјетничком смислу успио вратити Бору Њежића, који је у свијету мозаика и свијету умјетности оставио неизбрисив траг.

Он је навео да филм није било тешко направити јер је од првих кадрова схватио да се ради о великом умјетнику и да о његовој умјетности свједоче бројни пријтељи на изузетан начин.

Пилиповић је нагласио да је циљ документарног филма “Камен памти“, да људима из Лијевча и Поткозарја односно Градишке прикаже о каквој умјетничкој личности се ради и колико је он важан у свијету мозаика и сценографије.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић истакао је да су грађани Градишке претходних дана имали прилику пратити рад првог симпозијум у камену на коме су се окупили умјетници из више земља и на ком су настала вриједна умјетничка дјела која ће остати у Градишци.

Он је истакао да ће Градска управа уложити напоре да спимозијум у камену Боро Њежић постане бренд Градишке и манифестација препознатљива у региону.

Директор Завичајног музеја Градишка Бојан Вујиновић, рекао је да се пројекцијом документарног филма о Бориславу Њежићу завршава међународни симпозијум у камену-Боро Њежић.

Он је истакао да је на симпозијуму учествовало неколико вајара и мозаичара, те да су настала дјела у простору која ће бити смјештена у музеј на отвореном.

Вујиновић је најавио да ће се међународни симпозијум у камену-Боро Њежић одржавати сваке године у Градишци и додао ће овај документарни филм сигурно наћи своје мјесто на фестивалима документарног филма као и на Радио Телевизији Републике Српске и Радио телевизији Србије.