Изложба о археолошком налазишту у Горњим Кијевцима отворена у Градишци: Манастириште непроцјењиво национално благо

Изложба “Манастириште у Горњим Кијевцима” која је отворена  у Завичајном музеју у Градишци значајна је са аспекта очувања националног благатог краја. Тај археолошки локалитет има немјерљив историјски значај не само за Градишку већ и Републику Српску.

Изјавио је то на отварању изложбе градоначелник Градишке Зоран Аџић. 

– То је једино средњовјековно налазиште за које ће се Градска управа залагати да се поново подигне и обнови – истакао је Аџић  нагласивши  да је  обнова манастира од великог значаја за туристичку понуду  Градишке.

Аџић је подсјетио да је археолошко истраживање у Горњим Кијевцима покренуо професор Милан Ђурђевић.

–  Градска управа откупила је 33.000 квадратних метара земљишта на мјесту гдје се налази манастириште. Дата је иницијатива за изградњу манастира уз помоћ владике бањалучког Јефрема, институција Републике Српске и донатора – казао је Аџић.

Аутор изложбе виши кустос,  археолог и  директор Завичајног музеја, Бојан Вујиновић  рекао је да је поставка симболично приређена у години јубилеја односно осам вијекова самосталности Српске православне цркве.

– Истраживање је показало да је манастириште у Горњим Кијевцима представља православну богомољу у којој су пронађени фрагменти српско-византијског сликарства, фрагменти надгробне плоче са натписом на украсној угластој глагољици из периода 14. вијека, на којој је исписано име Милете Стојић, те плоча са ћириличним натписом из 1301. године – рекао је Вујиновић.

Још је додао ће се на овом мјесту градити први манастир на подручју Градишке, који би требало да употпуни будућим археолошким парком и поставком која је изложена у Завичајном музеју.

Протојереј ставрофор Гојко Слијепчевић истакао је да се активности одвијају под благословом Српске православне цркве и владике бањалучког  Јефрема.

– Црква ће се у наредом периоду још активније укључити са свим институцијама  локалног и републичког нивоа и урадити све како би манастир у Горњим Кијевцима васкрсао у својој духовној љепоти – казао је Слијепчевић.

Споменици

Комисије за очување националних споменика на посљедњој  сједници у Сарајеву, прогласили су четири нова национална споменика. Градишка је добила нова два национална споменика археолошко подручје – Средњовјековна тврђава Врбашки град са црквом Светог Ђорђа у Горњим Подградцима и археолошко подручје – Манастириште у Горњим Кијевцима.

Извор: Глас Српске