Изложба слика Недељка Неђе Гоге: Умјетник јачи од логорске голготе (ФОТО)

У Галерији Завичајног музеја Градишка у уторак, 23. априла 2024. године је отворена изложба слика Недељка Неђе Гоге, познатог сликара и вајара, бившег јасеновачког логораша.

Заједно са братом Васом, Недељко је преживио страхоте у усташким логорима Јасеновац, Стара Градишка и Сисак. Ликовну академију завршио је у Београду, сликарство и скулптуру у Минхену и Бечу. Био је свјетски признат умјетник, Гадафијев пријатељ и конзул Југославије у Либији. Гога је прошао голготу усташких логора и то је оставило трајне посљедице на његово здравље, али и на стваралаштво. Недељкова кћерка Силвија Гога Јовановић омогућила је да се слике из породичне збирке у Врњачкој Бањи допреме у Градишку.

– Мој отац створио је бројна уметничка дела и скулптуре, а један број поклонићемо Градишци – рекла Јовановић.

Директор Завичајног музеја Градишка Бојан Вујчић истакао је да је допремљено 22 умјетничка дјела из породичне збирке.

– У сарадњи са Гогином кћерком Силвијом из породичне збирке у Врњачкој Бањи и Београду допремили смо вриједна умјетничка дјела, слике, чији хронолошки опус обухвата период од шездесетих година прошлог вијека до Недељкове смрти, септембра прошле године – рекао је Вујчић.

О овом свестраном умјетнику документарни филм је својевремено снимио чувени свјетски режисер Стивен Спилберг. Животну исповијест Недељка Гоге на филмско платно је 2021. године пренио и приказао Станко Шиник, Гогин пријатељ и мјештанин Врбашке. Шиник је бројне посјетиоце ове изложбе упознао са тешким животним околностима које су Гогу, као дијете, снашле у сисачком мучилишту, мајчином борбом да пронађе и избави дјецу из усташких логора смрти те тешким здравственим посљедицама које су обиљежиле Гогин живот.

Недељко Гога је иза себе оставио монументалне скулптуре. Међу њима су “Голуб мира” у Франкфурту, “Сланг” у Швајцарској, “Косовка” у Призрену, рељеф “Логор” у Солуну, вињету на фасади “Грчке краљице” у Београду, бројне бисте, плакете и златнике са ликом Тесле, Карађорђа, Скендербега, Гадафија, Лењина и других.

Изложба слика Недељка Гоге биће отворена до 20. маја.

Фото галерија:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *