Изложба у част грофа Саве Владиславића Рагузинског (ФОТО/ВИДЕО)

Знаменити Херцеговац, Сава Владиславић Рагузински, био је човјек од највећег повјерења руског цара Петра Великог.

У његову част у галерији Завичајног музеја Градишка дана, 17. децембра 2021. године отворена је изложба “Дипломата Петра Великог – Сава Владиславић Рагузински”. Сматра се да је Владиславић један од најзначајнијих српских дипломата свих времена. Изложба садржи документе досад непознате јавности.

Коаутор изложбе Бранко Вукомановић истакао је да је његов славни предак гроф Владиславић, који је рођен у јануарским данима када цијело Српство слави Светог Саву, чувао косовски завјет тражећи од свог цара да га именује „грофом илирским“.

-Неки историчари сматрају да је Сава Владиславић послије цара Душана, био најважнија личност Српске историје. Сава Владиславић био је најзнаменитији Србин 18. вијека, који је из села Јасеника код Гацка, преко Дубровника, Цариграда до Москве остварио дипломатску каријеру, какву нико, ни до дан данас није – тврде историчари, а на отварању изложбе поновио је његов предак Бранко Вукомановић.

Овај знаменити Херцеговац био је свестрана личност, човјек од највећег повјерења Руског цара Петра Великог, и као такав у историји неправдено запостављен и непознат. Приликом отварања изложбе чуло се да је ово четврта по реду изложба посвећена грофу Рагузинском у протеклих пола године.

Њему се приписују многе заслуге. Формирао је Руску обавјештајну службу, био је десна рука цара Петра Великог, формирао је границу између Руске и Кинеске империје, био је значајан руски дипломата. На далеком Руском истоку, у Сибиру, на граници са Монголијом подигао је град посвећен Светом Сави. Звао се Троицосавск, а данас се тај град зове Киахта. Био је руски дипломата у Ватикану и у Кини.

Директор Завичајног музеја Градишка Бојан Вујчић истакао је да је Рагузински први пут представљен у Градишци, захваљујући Националној библиотеци Републике Бурјатије и представништву Министарства спољних послова Русије у граду Улан Уде. Изложба посвећена Сави Владиславићу Рагузинском, отворена је мјесец дана.

Изложба ће бити отворена за посјетиоце наредних мјесец дана.

Фото галерија: