Изложба фотографија Ранка Смиљанића у Завичајном музеју у Градишци

Ранко Смиљанић приредио је веома интересантну изложбу фотографија у галерији Завичајног музеја у Градишци. И док су Ранкове фотографије освјетлале образ овог аматерског фотографа, њиховог аутора корона је заковала у Словенији гдје тренутно живи и ради.

Ипак, пред само отварање изложбе са Ранком смо размијенили неколико реченица. Ранко каже да је његова супруга Дијана „главни кривац“ за организовање изложбе.

– Одабрао сам различите мотиве, јер су моје фотографије управо такве. То су фотографије које су настајале десетак година уназад приликом шетњи, вожњи бицклом, на путовањима. Вјерујем да је седамдесет мојих радова задовољило интересовање посјетилаца – поручио је Ранко Смиљанић из Крања.

Фотографисање је Ранков хоби којим се бави од 2010.године. Ово му није прво представљање у Градишци. Прије седам година учествовао је у заједничкој изложби са градишким фотоаматерима.

Директор Завичајног музеја Градишка Бојан Вујчић каже да су Ранкове фотографије веома квалитетне и занимљиве.

– Ранко Смиљанић је у свијету аматерске фотографије веома цијењен аутор. Тематика ове поставке је заиста разноврсна. Чини ми се да је у првом плану ауторов ентузијазам и љубав према овој врсти умјетности – рекао је Вујчић.

Ранко Смиљанић каже да га је овој умјетности привукла могућност да зароби тренутак у времену и да тај тренутак остане вјечно на фотографији.

– Моје фотографије обично настану када посматрам неке детаље око себе који би се могли уклопити у тај формат, а да буду пријатни за око. Ако се поштују нека правила у фотографији, онда се може постићи и такав ефекат. Та правила су добро свјетло, права перспектива, добро кадрирање и ако се погоди прави моменат, може се добити ефектна фотографија – појаснио је своје стварање Ранко Смиљанић.

Изложба фотографија Ранка Смиљанића отворена је у наредних мјесец дана, а аутор је поручио да ће чим преболи корону доћи у галерију Завичајног музеја у Градишци да се захвали пријатељима и разгледа властиту изложбу.

Фото галерија: