Књига „Сећања Васе Чубриловића” представљена у Коларчевој задужнини (ФОТО/ВИДЕО)

Књига „Сећања Васе Чубриловића”, коју је приредио академик Василије Крестић, а објавила издавачка кућа „ Вукотић медиа“ из Београда представљена је 7. марта 2023. године у Задужбини Илије М. Коларца у Београду.

О књизи су говорити академици Василије Крестић и Славенко Терзић, дописни члан САНУ-а Мира Радојевић, професор Радана Вила Станишљевић из Градишке и Манојло Мањо Вукотић.

-Мемоари такве личности заслужују да буду објављени, јер имају не само историјску, него и културну, етнографску и социолошку вриједност – нагласио је Крестић.

Василије Крестић

Ријеч је о јединственом историјском документу у којем Васа Чубриловић, један од учесника Сарајевског атентата из 1914. године први пут износи сјећања на један од најважнијих и најдраматичнијих догађаја у српској историји.

-“Сећања” су својеврсни споменик Васи Чубриловићу и његовој породици, воздигнутој у чиста небеса храбрости, витешког постојања, стваралачких и мудрих достигнућа – рекао је Мањо Вукотић, директор издавачке куће “Вукотић медија”.

Мањо Вукотић

„Сећања“ Васе Чубриловића, најмлађег атентатора, који је преживио само захваљујући околности што је био малољетан, док му је рођени брат Вељко објешен, у овим мемоарима износи нешто о чему за живота никад није проговорио: како је изгледало стање у БиХ пред атентат, како су се завјереници спремали за овај чин, како је изгледало суђење, а како робија.

Академик Славенко Терзић је нагласио да су “Сећања” огледало једног приповедачког талента, вишеслојности Чубриловићеве личности, али и дара да као историчар сагледава људе и догађаје у широким временским и друштвеним координатама:

Славенко Терзић

-Мемоари су свакако важан историјски извор, јер је њихов писац свједок значајних историјских догађаја из 20. века. Драгоцене су неке животне поуке које је оставио професор Чубриловић. Једна од њих је да је једна од највриједнијих људских особина животни оптимизам, ведро гледање испред и иза себе. Њему је то, каже, помогло да претури многа искушења у животу. Истицао је да су у научном погледу на њега највише утицали Вук Караџић, Светозар Марковић и Јован Цвијић.

Дописни члан САНУ, Мира Радојевић је између осталог рекла да Чубриловић заузима важно и високо мјесто у историји српске и југословенске историографије.

-Могло би се рећи да је он у том погледу нека врста легенде, с обзиром на то да су из његових књига училе многе генерације историчара. Његово име уткано је у историју српске и југословенске историографије – нагласила је Радојевићева.

Публика је одушевљено поздравила емотиван говор Радане Виле Станишљевић, професорке књижевности из Градишке, родног града Васе Чубриловића.

Она је говорила о карактеру крајишког човјека, који је опредјелио цијелу породицу Чубриловић, да се покрене из сиромашне вароши и учини тако крупна дјела:

-Један брат је отишао у смрт, Вељко, а други, Васа, остао је да се бори са животом. Да би испунили завјет свог оца који их је завјетовао да му једном, бар на гробу, могу рећи: “Србија је дошла”.

Промоцији су присуствовали замјеник градоначелника Градишке Драгана Илић, градски менаџер Бојан Вујиновић, директор Завичајног музеја Бојан Вујчић и директор Народне библиотеке Сњежана Миљковић.

Фото галерија: