НАЈАВА: Изложба графика Борислава Боре Њежића

У Галерији Завичајног музеја Градишка, у четвртак, 6. јула 2023. године, са почетком у 19:00 часова, биће уприличено свечано отварање изложбе графика Борислава Боре Њежића.

Борислав Боро Њежић (1933–2016)

Дипломирао на Факултету примењених умјетности у Београду, на одсјеку монументалног сликарства, 1964. Члан је УЛУПУДС-а од 1968. Био је члан и оснивач групе АМЕТИСТ, са којом је реализовао преко 40 изложби у земљи и иностранству. Добитник је више признања међу којима је и Награда УЛУПУДС-а за животно дјело.

Излагао на 15 самосталних изложби (Београд, Апатин, Западни Берлин, Бања Лука) и на преко 120 групних изложби.

Иако је најпознатији његов мозаички опус, Боро Њежић се успјешно бавио и сликарством и графиком. Такође, остале су упамћене његове сценографије за култне телевизијске серије („Образ уз образ“ и „Више од игре“), за више ТВ драма и филм „Браћа по матери“, као и многе ревијалне сценографије.

Урадио је велики број мозаика, као и пет великих мозаичких композиција у јавном простору. Сљедећи импулс и дух свог учитеља Александра Томашевића помјерио је границе савременог мозаика и створио нека од најзначајнијих ликовних дјела друге половине XX вијека.