НАЈАВА – Изложба ликовних радова Милице Ђерић

У четвртак, 17. августа 2023. године у галерији Завичајног музеја Градишка у 19 часова биће отворена изложба ликовних радова под називом “На путу ка…” академске сликарке Милице Ђерић.

Милица Ђерић о изложби:

„На путу ка …“ је избор од 16 радова насталих у периоду од 10 година, који раније није излаган као цјелина и приказан публици у галеријским просторима као самостална изложба. 

Са датим предлогом изложбе заокружујем један период промишљања, рада као дио пута који носи различите биране мотиве кроз циклусе а који ме је довео до нових промишљања и новог циклуса радова на којим тренутно радим.

На радовима се тематски преплићу мотиви мртве природе, флорални мотиви и музика, гдје мотив бива само полазиште за игру ликовних елемената (линија, боје, тачки и цртица) који се као ткање провлаче изнад испод и око сликаног мотива.

Предложени радови су рађени у техници туша тј. лавираног туша у боји и комбиноване технике на папиру.

Биографија

Милица Ђерић рођена је 7. новембра 1984. године у Бањалуци. Завршава средњу умјетничку школу, након које уписује Академију умјетности у Бањој Луци, смјер графика. Дипломира 2008. године у класи професора Ненада Зељића. Потом 2020. године на Академији умјетности у Бањој Луци, брани магистарску тезу, чиме стиче звање – Магистар умјетности из области графике. 

Од прве године студирања је учесник на ликовним радионицама и колонијама, поред самосталних изложби, излагала је на више колективних изложби у земљи и иностранству.

Члан је УЛУП-а, и активно се залаже за унапређење и промоцију ликовне сцене кроз разне активности и пројекте („Приједор град мурала“, „Арт кутак-ША фест“ и др)

Ликовно се изражава кроз различите технике и изборе мотива. Графика, цртеж, фотографија, лавирани туш у боји, су медији кроз које обликује свој ликовни израз. 

Тематски по фазама и циклусима, бира мотиве од урбаног пејзажа, портрета, до исјечака из природе. Од прочишћених површина и форми до разиграних бојених површина и линија, зависно од тренутка.

Тренутно ради на циклусу радова „Rhythm“ истаживајући однос боје и линије, гдје сам ритам композиције носи снагу, гест и динамику.