НАЈАВА – Изложба Дајане Ћук под називом „Играчкама кроз живот“

Изложба ликовних радова Дајане Ћук под називом „Играчкама кроз живот“ биће отворена у четвртак, 14. јула 2022. године у 20:00 часова у Завичајном музеју Градишка.

Биографија :

Дајана Ћук рођена 1999. године у Добоју, 2014. уписала средњу Технолошку школу у Бањој Луци. Академију умјетности на смијеру сликартсво уписује 2018. године у класи професорице Јелене Каришик. Тренутно је на завршној години студија.

Опис радова :

Крајем 2019. године почела сам са сакупљањем играчкица из киндер јаја, будући да су почеле да се множе, све више сам размишљала о њима, затим је услиједила потреба да их “оживим” на платну. У стварности јако мале и непримјетне, док на платну постају за неколико пута веће и добијају своју дозу живости и покрета. Играчком се слузим да испричам све приче из човјековог живота, које су у том тренутку мени биле важне. Игра је неизоставни дио дјетињства, а играчке имају бројне функције у дјечијем одрстању. Оно сто је мени заправо важно је да та потреба за играчком и игром никада није престала. Свака играчка за мене има симболичко значење, док начин на који их преносим на платно за мене представља игру. Преклапање свјетлости на шареној пластици ме води дубље у анализу наизглед обичне минијатурне играчке. Изградила сам хроматски стил који је антиципирао многе поступке и ставове портретисања играчке. Иако је ријеч о минијатурној фигури која често заробљена унутар одређених предмета уочавам разлагање бијеле (сунчеве) свјетлости која у споју са предметима постаје обојена. Очито и затворен простор може да прати промјенљиве варијације свјетлости чиме његова затвореност постаје упитна. Преплитањем хроматских трагова на малој површини градим форму и свака нова боја претходну препознаје као суштински сличну.

Дајана Ћук