НАЈАВА – Изложба “Змијањски вез – свјетско нематеријално насљеђе”

У Галерији Завичајног музеја Градишка у сриједу, 21. фебруара 2024. године у 18 часова биће отворена изложба “Змијањски вез – свјетско нематеријално насљеђе”.

Изложба аутора, музејског савјетника – етнолога из Музеја Републике Српске Данијеле Ђукановић садржи оригиналне предмете са змијањским везом, али и предмете његове савремене примјене.

Колекција змијањског веза представља дио Збирке текстила Етнолошког одјељења Музеја Републике Српске. Ова колекција представља дио колекције народних ношњи са Змијања. Симболика и значај змијањског веза приказана је на рукавима, ошвама односно ниспрсницама женских и мушких кошуља са Змијања као и на женском оглављу са Змијања односно бошчама. Формирање колекције змијањског веза као саставног дијела колекција народних ношњи са Змијања започето је од оснивања Музеја Врбаске бановине 1930. године до данас. Змијањски вез који је приказан у колекцији израђен је средином XIX вијека и почетком XX вијека. Најважнија карактеристика змијањског веза је тамноплава боја, сложене орнаменталне композиције у изради које се нису мјењале ни поједностављивале од средине XIX вијека и ако такве примјењују се и у данашњем времену.

Основна идеја водиља и циљ изложбе да се јавности презентује значај змијањског веза у контексту номинације и уврштења на УНЕСКО-ву Листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства чиме је постао дио свјетског културног насљеђа. Изложба ће приказати како је  змијањски вез настао у XIX вијеку а како је задржао своје постојање у изради и примјени у XXI  вијеку на нови модеран начин препознат од стране савременог човјека. 

У садашњем савременом друштву  у ери глобализације и технолошког напредка локална заједница је препознала значај симболике и орнаменталних композиција змијањског веза и развила свијест о значају очувања змијањског веза као дијела културне баштине Републике Српске односно Босне и Херцеговине. На основу наведеног Музеј Републике Српске уз приједлог локалне заједнице Завичајног друштва “Змијање” је 2013. године номиновао змијањски вез на УНЕСКО-ову Листу нематеријалног културног наслијеђа човјечанства. У новембру мјесецу 2014. године, на генералној сједници УНЕСКО-а одлучено је да змијањски вез испуњава све услове за упис на ову престижну Листу чиме је постао дио свјетског културног наслијеђа. 

Да би се промоција и презентација Змијањског веза урадила на највишем нивоу Етнолошко одјељење Музеја је 2015. године припремило и јавности презентовало изложбу “Змијањски вез-свјетско нематријално насљеђе”.Изложба је била реализована под покровитељством Предсједника Народне Скупштине Републике Српске господина Недељка Чубриловића и приказана у августу мјесецу 2015. године у Народној Скупштини Републике Српске. Од октобра мјесеца 2015. године до марта мјесеца 2016. изложба је гостовала у Етнографском музеју у Београду. 

Изложба “Змијањски вез-свјетско нематријално  насљеђе” гостовала је 2018. године у Руској Федерацији у Музејском комплексу Коломенској. Музеј Републике Српске се по  позиву  Центра за нематријално културно насљеђе Југоисточне Европе представио са изложбом “Змијањски вез-свјетско нематријално  насљеђе” у мају мјесецу 2019. године у Етнографском музеју у Софији. Представљање изложбе било је у више музеја у БиХ и Републици Србији. 2018. године у Музеју Војводине, 2023. године у Народном музеју у Аранђеловцу, 2023. године у Народном музеју у Кикинди. Такође уз ангажман представништва Републике Српске у Грчкој у Солуну изложба је била представљена као  и уз ангажман представништва Републике Српске у Аустрији у Бечу. 

На изложби ће бити представљено 20 ролл апова гдје се преко фотографија представља Змијањски вез, затим документарни филм о Змијањском везу, као и интерактивна радионица веза на отварању изложбе коју ће водити везиља Свјетална Марковић.