НАЈАВА ИЗЛОЖВЕ – Сава Владиславић Рагузински, дипломата Петра I Великог

Галерија Завичајног музеја Градишка са поносом представља изложбу о грофу Сави Владиславићу Рагузинском, дипломати цара Петра Великог који је формирао руску спољну обавештајну службу, разграничио руско и кинеско царство, активно учествовао у војним операцијама Руског царства и реализовао потписивање мира са Турском.

Изложба ће бити отворена, у четвртак, 16. децембра 2021. године у 18 часова.

Увијек носећи отаџбину у срцу, Сава Владиславић је обновио српско школство, шаљући из Русије у Сремске Карловце прве учитеље и уџбенике. Формирао је балканску политику Руске Империје, што је резултовало ослобођењем од османске окупације непун вијек касније.

Гроф Сава Владиславић Рагузински

Својим покровитељством многим умјетницима задужио је свјетску културу, а највећи композитор епохе у којој је живио, Антонио Вивалди, посветио му је једну од својих опера.


Изложба са детаљном презентацијом више од 100 докумената, слика, цртежа и фотографија артефакта који свједоче о импозантном животном путу, дјелу и завјештању „најмоћнијег Србина након Цара Душана” први пут се представља публици у Градишци, прије свега захваљујући Националној библиотеци Републике Бурјатија и Представништву Министарства спољних послова Русије у граду Улан Уде, престоници ове републике Руске Федерације на чијем се крајњем југу налази град Кјахта, древни Тројицкосавск који је основао гроф Сава Владиславић у част Светог Саве.

Изложба је посвећена сјећању на Владимира Давидовића коме је једна од животних мисија била да грофа Саву Владиславића истргне из историјског заборава и додјели му заслужено мјесто у националном памћењу. 

Више о изложби можете погледати у каталогу.