НАЈАВА: Мултимедијална изложба „Свети Сава Српски”

СВЕТИ САВА СРПСКИ
18. септембар 2019. године у 13:00 часова
ЈУ Завичајни музеј Градишка

Мултимедијална изложба „Свети Сава Српски” је плод вишегодишњег истраживачког рада аутора др Андреја Вујновића и настоји да, кроз архивску грађу, копије фресака и икона и фотографије личних предмета и реликвија Светог Саве, што потпуније приближи јавности његов световни и духовни пут, као и величину и значај његове личности за српску државу и Српску православну цркву, али и целокупну српску историју и културу.

На изложби су приказани световни живот Растка, трећег сина великог жупана Рашке Стефана Немање, његово одступање од земаљске власти, одлазак на Свету Гору и замонашење под именом Сава, рад на стицању аутокефалности и аутономије Српске православне цркве у Никеји где је постао и први српски архиепископ, прегалаштво на побољшању црквене организације, државотворни, државнички и дипломатски послови којима је издејствовао, између осталог, и међународно признање Србије за краљевину, али и немерљиви свестрани доприноси на пољу просветитељства, књижевности и ктиторства (обнова манастира Хиландар, подизање Жиче, Студенице и других манастира), који су Светог Саву учинили најзначајнијом личношћу у историји српског народа.

Свети Сава је због својих дела још током живота сматран светитељем, а након смрти 1236. године у Трнову у Бугарској и преноса његових моштију у манастир Милешева заокружен је и његов култ, уважен и поштован и код Руса, Грка, Бугара и других народа околних држава. Столеће и по након освајања Србије Турци су, увидевши да култ Светог Саве значи култ „старе српске државе” коју народ хоће да обнови, спалили светитељеве мошти 1594. године у Београду.

Реализацију изложбе су помогли Народни музеј у Београду, посебно Галерија фресака, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић”, Народна библиотека Србије, Архива Српске академије наука и уметности, Архива Кинотеке, Архива РТС, Музиколошки институт САНУ, Знанствена библиотека у Задру, Републички завод за заштиту споменика културе, Задужбина манастира Хиландар, епископ будимљансконикшићки Јоаникије, архимандрит студенички Тихон, госпођа Даница Поповић, господин Миодраг Марковић, господин Бојан Миљковић и господин Драгиша Милосављевић.

Реализацију изложбе у оквиру програма ”ГРАДИШКА ЈЕСЕН 2019” помогао је Републички серкретаријат за вјере Републике Српске и кабинет градоначелника Градишке.