НАЈАВА – Представљање књиге “Успон и пад Малог Београда”

Поштовани, позивамо вас на представљање књиге “УСПОН И ПАД МАЛОГ БЕОГРАДА”, аутора Бојана Вујчића.

Промоција ће се одржати у уторак, 12. септембра 2023. године у 19 часова у Малој сали Културног центра.

Књига Успон и пад Малог Београда – Културно просвјетна улога српског грађанства у Градишци (1848-1949) настала је као плод дугогодишњег проучавања српских грађанских породица и њиховог утицаја на, како локално тако у још израженијој мјери, глобална историјска дешавања. Поред архивске грађе и литературе, као полазна основа за писање књиге аутора Бојана Вујчића кориштене су изјаве потомака српских грађанских породица, које су утицале на добијање једне компактне, заокружене историјске цјелине.

Трагови малог Београда су видљиви и данас. Грандиозне куће српског грађанства, зграда српско – православне црквено – школске општине, Соколски дом, Српска православна црква, зграда среске управе, као и споменици из тог времена, трајан су биљег једног времена.

Највриједнији резултат напретка српског грађанског слоја од средине 19. вијека до 1941. године ипак су били људи, дјеца поникла на високим школама која су се враћала у Градишку да је даље унапређују.

Након промоције књиге, у 20 часова у галерији Завичајног музеја Градишка биће отворена изложба портрета истакнутих личности тог периода, а чији лик и дјело се спомињу у наведеној књизи.