Обиљежено 100 година постојања Гимназије Градишка (ФОТО/ВИДЕО)

Поводом обиљежавања 100 година постојања градишке Гиманазије, дана, 17. новембра 2021. године је у Завичајном музеју отворена изложба, након које је у Културном центру одржана свечана академија.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је новинарима да велики јубилеј 100 година једне образовне установе говори о томе да су изњедрене многе генерације ученика.

– Гиманзија Градишка је трећа гиманазија која обиљежава 100 година постојања, што значи да у Републици Српској имамо образовне установе са великим искуством и историјом. Сигурна сам да су многе генерације које су завршиле гимназију данас они који су били и који ће у будућности радити у различитим областима и бити успјешни у развоју Српске – рекла је Тривићева.

Говорећи о мањем инетересовању ученика за упис у опште гимназије, Тривићева је истакла да је избор ученика пресудан и да се ту директно не може утицати.

– Оно што можемо је оно што радимо заједно са Републичким педагошким заводом. Радимо на реформама гимазија и већ од наредне године ћемо имати нове наставне планове у свим гимназијама у Републици Српској, желећи да се приближимо захтјевима које нам диктира савремено друштво и тржиште рада – навела је Тривићева.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић истакао је да су грађани Градишке поности што имају Гиманзију која обиљежава 100 година постојања, што показује да је овај град кроз историју био посвећен образовању, науци и развоју.

– Формирати Гимназију 1921. године је била велика ствар. Градишка је тада с разлогом носила и назив мали Београд. Људи који су одлазили у Београд и у европске универзитетске градове враћали су се у свој град кога су жељели да направе средњоевропским градом, чему и ми данас тежимо – рекао је Аџић.

Он је нагласио да су бивши градишки гимназијалци сада расути широм свијета и представљају своју Градишку, те додао да је обавеза Градске управе да и даље улаже у образовање и тако ствара перспективу будућег развоја.

Аџић, који је и сам завршио Гиманзију 1982. године, каже да су му гимназијски дани били најљепши дио живота, те да је све знање које је понио из ове школе било темељ у даље школовању и раду.

Директор Гимназије Градишка Снежана Кочић навела је да јубилеј сам говори о традицију Гимназије, те да се колектив ове школе потрудио да приреди изложбу кроз коју се, путем ријечи и слика, може видјети образовни рад од 1921. године.

– Нижа реална гимназија је била прва школа у Градишци и тадашње становништво је било сретно што је отворена. Требало је доста тога да се преброди да се дочека вијек постојања. Гимназија Градишка је данас једна савремена школска установа, која се труди да иде у корак с временом – навела је Кочићева.

Свечаности поводом јубилеја Гимназије у Градишка присуствовао је и потпредсједник Народе скупштине Републике Српске Денис Шулић.

Нижа реална гимназија у Градишци оносвана је у јесен 1921. године Одлуком Земаљске владе БиХ у Сарајеву, а на приједлог Градског вијећа Босанске Градишке.

На почетку је била смјештена у згради Српске православне црквено-школске установе, а 1971. године се преселила у нову зграду, гдје се и данас налази.

Фото галерија:

ВИДЕО: