Одржан Атеље на отвореном “Др Борислав Шокчевић”

Петнаест академских сликара окупило се 2. и 3. јуна 2023. године у оквиру колоније Атеље на отвореном “Др Борислав Шокчевић“ на савском кеју иза Завичајног музеја Градишка.

Дводневним сликањем умјетници одају почаст великом хуманисти, љубитељу умјетности и здравог живота доктору Бориславу Шокчевићу који се осим медицине и других племенитих активности бавио и ликовном умјетношћу.

Графике доктора Шокчевића красе бројне установе и предузећа у нашем граду и шире.

Атеље на отвореном веома је занимљив посматрачима, који слободно вријеме проводе на савском кеју, иначе најљепшем дијелу града Градишка.

Током рада атељеа настало је двадесетак умјетничких дјела разних мотива, која остају у фундусу Завичајног музеја, док ће дио бити намијењен за продају на изложби која ће бити приређена 20. јуна у Галерији Музеја. Од тих средстава, биће настављен пројекат започет још прошле године, а односи се на реконструкцију споменика знаменитим српским личностима са подручја Градишке.

-У плану је да се овог пута реконструише споменик Петру Поповићу, доградоначелнику Градишке  прије Првог свјетског рата, те споменици породицама Ковачевић и Чубриловић – истиче директор Завичајног музеја Градишка Бојан Вујчић.

На Атељеу су учествовали; Миле Средојевић, Љубо Марковић, Младен Стајчић, Огњен Тепавчевић, Александар Жмирић, Божана Грубор, Боса Остић, Александра Кузмановић, Александар Обреновић, Јања Бијелић, Дајана Ћук, Ђорђе Касагић, Бобан Илинчић, Евгенија Спасојевић и Лана Шокчевић.

Доктор Шокчевић је био врстан љекар-интернита, хуманиста, поштовалац и активиста соколског покрета, рада „Просвјете“, „Вукове Данице“ и других патриотских организација.

Атеље на отвореном се организује шесту годину заредом у знак сјећања на доктора Борислава Шокчевића који је оставио неизбрисив траг на многим пољима друштвеног и културног живота Градишке.

Фото галерија: