Одржан Атеље на отвореном “Др Борислав Шокчевић” (ФОТО)

Високе, праве тропске температуре нису правиле проблема сликарима, који су се окупили на платоу између Завичајног музеја Градишка и савског кеја.

Десетак сликара стварало је умјетничке радове, чија ће продаја бити намијењена у занимљиве сврхе. Ријеч је о четвртом по реду Атељеу на отвореном „Др Борислав Шокчевић“.

Бојан Вујчић, директор Завичајног музеја Градишка, потврдио је да се установа на чијем је челу, серијом културних догађаја одужује својим великанима, људима заслужним за развој науке, културе и музејске дјелатности.

„Након недавне изложбе у музејској галерији, посвећене првом нашем археологу Милану Ђурђевићу Погачи, овај, четврти по реду атеље на отвореном посветили смо доктору Бориславу Шокчевићу, великом човјеку, стручњаку, хуманисти, соколашу и сликару. Слике ће бити изложене на продају, а средства ће бити намијењена за подизање бисте још једном градишком великану Васи Видовићу, што би свакако обрадовало доктора Шокчевића да је жив“, рекао је Вујчић.

Градишка постаје препознатљива по својим сликарима

Академски сликар Милован Чикић, обрадован је чињеницом да Градишка све више постаје град сликара. Потврђује то чињеницом да све више младих уписује ликовну умјетност.

„У посљедњих двадесетак година Градишка је ималасамо три академска сликара, а сада смо можда на цифри од двадесетак који су завршили или су у току школовања и убрзо ће завршити ликовну академију. Ја сам одушевљен идејом о поклањању пажње градишким великанима, па сам инспирацију пронашао у лику нашег великог археолога и професора Милана Ђурђевића Погаче“, рекао је Чикић.

Завичајни музеј Градишка ускоро ће приредити нову почаст својим великанима.

„У току септембра или октобра ћемо открити спомен-плочу у част Ђурђа Вучетића, човјека који је 1949. године у Београд на школовање одвео више од три стотине лијевчанских малишана.Школовао их је о свом трошку и заслужио је да му одамо пажњу, рекао је Бојан Вујчић директор Завичајног музеја Градишка.

Фото галерија: