Отворена изложба „Антички мозаици римске виле из MUNICIPIUMA MALVESATIUMA у Скеланима”

У Завичајном музеју Градишка, дана, 6. јуна 2019. године је отворена изложба „Антички мозаици римске виле из MUNICIPIUMA MALVESATIUMA у Скеланима”.

Величанствени мозаици и скулптуре, остаци импозантне императорске палате која се налази у средишту овог римског града, римски споменици са натписима и рељефима само су дио огромног археолошког богатства које се налази у Скеланима.

“Систематска ископавања су почела 2014. године. До сада ископан материјал није публикован на великим изложбама. Ово је прва изложба у Републици Српској, гдје ми представљамо дио онога што је нађено, а то су римски мозаици, који су конзервисани 2014”, рекао је Борис Радић, аутор изложбе, кустос археолог у ЈУ Археолошки музеј “Римски муниципиум” Скелани.

Скелани на Дрини се сматрају једним од најстаријих античких локалитета у Босни и Херцеговини. Овде су научници на прилично великом пространству открили неколико римских објеката из 2. и 3. вијека. Пронађена је римска базилика, храмови, циглана, грађевине и разни споменици римске културе.

“То је било сједиште некад врло моћних људи. Не заборавимо да је све ово било на великом и моћном римском путу. Један је од најзначајнијих локалитета и једини који се у континуитету истражује на простору БиХ. Има највећу површину мозаичког пода до сада пронађену”, рекла је Милица Котур, начелник Одјељења за културно насљеђе у министарству просвјете и културе Републике Српске.

Изложбу је отворила помоћник министра за културу Тања Ђаковић, која је навела да министарство просвјете и културе Републике Српске пружа континуирану подршку у наставку ових истраживања.

“Министарство просвјете и културе РС је предложило римске путеве као једну од културних рута. Захтјев је послан према Министарству цивилних послова. Заједно са Федерацијом БиХ, могли бисмо овај пројекат да кандидујемо према европској комисији”, истакла је Ђаковићева.

Директор Завичајног музеја, Бојан Вујиновић, истакао је важност археолошких паркова, како би се све оно што је значајно сачувало и презентовало:

“Ми смо прошле године откупили земљу за изградњу манастира Карановац. Ове године је кренула конзервација средњовијековне манастирске цркве, античке виле рустице. Поставићемо и информативне табле које ће описивати све што се дешавало на самом локалитету и то ће бити одличан археолошки парк”, рекао је Вујиновић.

Фото галерија: