ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “ГРАДИШКИ МОСТОВИ НА САВИ”

У галерији Завичајног музеја у Градишци, дана, 24. априла 2019. године је отворена историјска изложба „Градишки мостови на Сави“, аутора вишег кустоса историчара Бојана Вујчића.

Виши кустос историчар Завичајног музеја Бојан Вујчић рекао је да изложба обухвата период од 1922. године и изградње првог моста на Сави у Градишци, до маја 1956. када је изграђен постојећи мост.

-За изложбу су кориштени писани подаци и фотографије из архива БиХ, Републике Српске, градишког Завичајног музеја и Градског музеја из Нове Градишке, те новински чланци и друга литература – навео је Вујчић.

Он је истакао да су градишки мостови на Сави спајали, али раздвајали људе са двије стране ријеке, као што је то био случај 1995. године када је постојећи мост срушен у току ратних дешавања.

Вујчић је навео да је 1919. године, за вријеме Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, Општинско вијеће усвојило иницијативу среског начеленика доктора Милана Тодића да се почене са градњом моста, који је завршен 1922. године, када је у Градишци почео снажнији развој трговине.

-И у доба турске владавине било наговјештаја и иницијатива за иградњу моста. Такође, пред почетак Првог свјестког рата Земаљска влада у Сарајеву је послала своје људе да процјене гдја би мост у Градишци требао бити изграђен, али је тада дошло до свађе становништва, пред чији дућан и магазу би требао да изађе мост, па је на крају све обустављено – додао је Вујчић.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић, који је отворио изложбу, рекао је да прича о мостовима приказује проактивну улогу Градишке, која је кроз историју жељала да гради мостове и прави везе са дугим народима, градовима и државама.

Изложба „Градишки мостови на Сави“, која је у Завичајном музеју приређена поводом обиљежавања 24. априла – Дана града Градишка, биће отворен наредних двадесет дана.

Фото галерија: