Отворена изложба “Да се не заборави”

У Завичајном музеју у Градишци дана, 23. маја 2018. године је отворена изложба “Да се не заборави”, која о ратном путу Првог батаљона војне полиције – Првог крајишког корпуса свједочи фотографијама, документима, орденима и униформама.

Кроз Први батаљон војне полиције прошло је 1.200 бораца, а њих 69 дало је живот за одбрану српског народа, а више од 400 је рањено.

Један од ратних команданата овог батаљона, генерал Драгомир Кесеровић рекао је да је Први батаљон војне полиције био једна од најелитнијих јединица Војске Републике Српске.

“То доказује чињеница да је то једина јединица Војске Републике Српске која је одликована са два највећа ордена за ратне заслуге – Орденом Немањића и Медаљом Петра Мркоњића. Од 1991. године и заштите српског народа у западној Славонији, до ратних дешавања у БиХ, јединица је непрекидно била у покрету и ангажована тамо гдје је било најтеже. Нема задатка који јединица није успјешно извршила”, истакао је Кесеровић.

Кесеровић је нагласио да је, с обзиром на то да некадашњи припадници умиру, одлучено да се приреди ова изложба, а написана је Монографија Првог батаљона војне полиције под називом “Бирани да буду најбољи”.

Аутор изложбе Ђорђе Малић, који је и син једног од припадника Првог батаљона војне полиције, рекао је да је, осим у Градишци, изложба крајем прошле године одржана у Бањалуци.

“Одлучили смо да изложба буде организована у Градишци јер је била важна на ратном путу војне полиције. Из Градишке се кретало у прве борбене акције и доста бораца има лијепе успомене из овог града”, каже Малић.

Изложбу је отворила замјеник градоначалника Градишке Драгана Илић, присуствовали су предсједник Скупштине града Миленко Павловић, представници Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих, бивши припадници Првог батаљона војне полиције и бројни грађани.

Изложбу су организовали Удржење грађана “Први батаљон војне полиције” и Републички центар за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих.

Фото галерија: