ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ЖЕЉКА ГАЈИЋА

У Завичајном музеју у Градишци, у четвртак, 07. фебруара отворена је изложба резбарија, скулптура и слика уметника Жеља Гајића, повод 30 година његовог стваралаштва.

Жељко Гајић рођен је 13. 02. 1962. године у Теслићу, у Градишку долазио 1975. Године на породично огњиште. Свој предводник има у Теслију (у Бази Вручићи) смотру аматера Босне и Херцеговине далеке 1978. године, кад започео је активни рад на овој уметности. О нама су активни стварни светови који говоре о судбини који су донијели донације и објавили шире Европу и Америку.

Аутор је више самосталних и колективних изложби. Живи и ради у Новој Тополи.

Изложба је у Завичајној музејској школи била отворена до 21. фебруара.

ПОЕЗИЈА У ДРВЕТУ, ПРИЧЕ НА ПЛАТНУ

Послије тридесет година умјетничког рада Жељко Гајић је заслужио велику ретроспективу у примјереном простору за његова бројна дјела. Овај аутор посједује вишеструк, дубок и разноврсан начин ликовног изражавања, од слика на стаклу, до распричаног платна и дрвета као живог материјала са којим је у дослуху и на ти. Понека његова скулптура или слика као да су васкрсле и оживиле са Пикасове “Гернике”, али то није пуко опонашање већ критичко сагледавање свога времена и простора, људи и њихових осјећања.

Дјела Жељка Гајића нису само у врисцима, она садрже  њему својствену разиграност боја и маште, музику жудње да се човјек слободно размаше и ухвати снове. У њима се слути љубав, Икарова судбина и двојност добро-зло као нешто недјељиво и као потреба да се признају најскривеније тајне. То су све зреле слике и скулптуре, лијепо и складно урамљени ликови који као да нам причају своје приче, а понеки пјевају своју пјесму, дошаптавају нам и наше скривене мисли. Пажљиво их погледајте, попричајте с њима и нећете се покајати.

Жељко Гајић је умјетник и човјек који зна да нас Небо гледа. Он је са дужном пажњом и поштовањем израдио бројне иконе које живе у многим кућама. То га издваја и сврстава међу народне умјетнике. Али, ни ови његови радови, као ни било чији рађени софистицирано и серијски не би били особена дјела да из њих не исијава оригинал који посједује врло пластично покриће и увјерљивост моделације.

                                             Радо Димитријевић

Фото галерија: