Отворена изложба “Змијањски вез – свјетско нематеријално насљеђе” у Завичајном музеју Градишка (ФОТО/ВИДЕО)

Изложба “Змијањски вез – свјетско нематеријално насљеђе” отворена је дана, 21. фебруара 2024. године у галерији Завичајног музеја Градишка.

Аутор изложбе, која садржи оригиналне предмете са змијањским везом, али и предмете његове савремене примјене, је Данијела Ђукановић, етнолог и савјетник у Музеју Републике Српске.

На 20 изложбених паноа су фотографије змијањског веза, документи о процесу номинације овог веза за статус на свјетској листи нематеријалног наслијеђа, техника и орнаментика змијањског веза, те подаци о удружењима и невладиним организацијама које су допринијеле афирмисању и очувању овог веза.

“Од 2014. године Змијањски вез се налази на УНЕСКО-вој репрезентативној листи нематеријалног културног наслијеђа. Он је јединствен по орнаменталним композицијама и техници израде. Овај вез, у посљедњих 150 година није попримио утицаје других везова”, изјавила је Данијела Ђукановић.

На свечаности у Завичајном музеју Градишка, приказан је документарни филм о Змијањском везу а организована је и радионица веза коју је водила Свјетлана Марковић.

Ова изложба, као резултат плодне сарадње Завичајног музеја Градишка и Музеја Републике Српске, траје мјесец дана.

Фото галерија: