Отворена изложба и промовисана књига “Милан Ђурђевић Погача – први градишки археолог” (ФОТО/ВИДЕО)

Откривањем спомен плоче Милану Ђурђевићу Погачи дана, 17. јуна 2021. године је у Завичајном музеју Градишка отворена изложба посвећена Погачи, првом градишком археологу.

Аутор изложбе је директор Завичајног музеја Бојан Вујчић који је овом приликом промовисао и књигу под називом „Милан Ђурђевић Погача, први градишки археолог“.

Вујчић је истакао да је Погача синоним за музејски живот и рад у Градишци. Он је додао да су прије неколико дана почели радови на локалитету манастириште у Горњим Кијевцима за чије је откопавање највише заслуга имао управи Ђурђевић. Вујчић је истакао да локалитет након изградње манастира носити име по Милану Ђурђевићу Погачи.

Спомен плочу су открили Анита Ђурђевић Шврака, кћерка Милана Ђурђевића и аутор изложбе Бојан Вујчић.

Анита Ђурђевић Шврака се захвалила Музеју на дивног гесту који су указали њеном оцу, дугогодишњем раднику и директору Завичајног музеја. Она је додала да је као дијете радо проводила вријеме у Музеју и бројним археолошким локалитетима истичући да је због оца завољела археологију.

На отварању изложбе Милан Ђурђевић Погача, први градишки археолог” уручене су и захвалницесвима онима који заједно са музејом баштине историју, културу и просвету. Захвалнице су постхумно уручене Милану Ђурђевићу, Бориславу Шокчевићу и Асиму Хаџиалагићу. Захвалнице су уручене и Божидару Гајићу, Радани Станишљевић, Алену Мешићу, Душку Иветићу, Стојанки Шербули и Милану Котуру.

Изложбу „Милан Ђурђевић Погача, први градишки археолог“ посјетиоци ће имати прилику погледати у Завичајном музеју Градишка наредних мјесец дана.

Гото галерија: