ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “МАНАСТИРИШТЕ У ГОРЊИМ КИЈЕВЦИМА”

У Завичајном музеју Градишка, у сриједу, 18. децембра 2019. године је отворена изложба „Манастириште у Горњим Кијевцима“, аутора Бојана Вујиновића.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је, отварајући изложбу, да арехеолошко налазиште средњовјековног манастиришта у Горњим Кијецима има немјерљив историјски значај за Градишку и Републику Српску.

„Ово је једини манастир на подручју Градишке, за који ће се Градска управа залагати да се поново подигне и обнови“, истако је Аџић.

Он је додао да ће обнова овог манастира од великог заначаја за туристичку понуду Градишке.

Аџић се захвалио аутуру Бојану Вујиновићу који је организовао ову изложбу и подсјетио да је ову активности на археолошком истраживању манастира у Горњим Кијевцима покренуо професор Милан Ђурђевић.

Он је навео да је Градска управа одкупила 33.000 квадратних метара земљишта на мјесту гђе се налази манастириште, те да је покренута иницијатива за изградњу манастира уз помоћ владике бањалучког Јефрема, инститиуција Републике Српске и донатора.

Архијерејски намјесник градишки, протојереј ставрофор Гојко Слијепчевић рекао је да се ове активности одвијају под благословом Српске паравославне цркве и владике бањалучког господина Јефрема.

Он је истакао да ће црква у наредом периоду још активније укључити са свим институцијама са локалног и републичког нивоа и урадити све како би манстир Горњим Кијевцима васкреснуо у својој духовној љепоти.

Директор Завичајног музеј и аутор изложбе, археолог Бојан Вујиновић рекао је да је изложба симболично приређена у години јубилеја осам вијекова самосталности Српске православне цркве.

Он је истакао да је је истраживање показало да је манастириште у Горњим Кијевцима представља православну богомољу у којој су пронађени фрагменти српско-византијског сликарства, фрагменти надгобне плоче са натписом на украсној угластој глагољици из периода 14. вијека, на којој је исписано име Милете Стојић, те плоча са ћириличним натписом из 1301. године.

Вујиновић је додао ће се на овом мјесту градити први манастир на подручју Градишке, који би требао да употпуни будући археолошки парком и поставка која је данас изложена у Завичајном музеју.

Фото галерија: