Отворена изложба обновљених икона из збирке Покровског храма

У сусрет освештању храма Покрова Пресвете Богородице у Градишци, дана, 14. септембра 2022. године је у Завичајном музеју Градишка отворена изложба обновљених икона из збирке Покровског храма.

Изложбу је у присуству бројних званица из друштвеног и духовног живота Градишке отворила замјеница градоначелника Градишке Драгана Илић.

Изложене иконе датрају из периода краја 19. и почетка 20. вијека мада има и оних које су настале крајем 20. вијека и плод су новосадских иконописачких школа.

Директор Музеја, Бојан Вујчић рекао је да ће наредне три седмице у галерији Музеја бити изложено 12 рестаурираних икона којима је сјај вратио рестаураторски тим Музеја Републике Српске који су чинили сликари Југингић, Егић, Остојић и Бјелошевић.

Архијерејски намјесник градишки протојереј ставрофор Гојко Слијепчевић истакао је даће рестауриране иконе након изложбе у Музеју бити враћене у сам Храм али и друге просторије Покровског храма.

Начелник одјељења за односе и сарадњу са Српском православном црквом Секретаријата за вјере Републике Српске Дарио Дринић рекао је да Секретаријат има за циљ да помогне у очувању историјског и културног насљеђа и да је зато помогао рестаурацију икона као духовног наслијеђа Градишке.

Он је нагласио да су изложене иконе једина заоставштина од порушених православних цркава које су постојале на мјесту данашњег храма Покрова Пресвете Богородице.

Фото галерија: