Отворена изложба посвећена бану Стефану II Котроманићу

Изложба “Бан Стефан II Котроманић (1322 – 1353) 700 година од почетка самосталне владавине” отворена је дана, 24. јануара 2023. године у Завичајном музеју Градишка.

Аутор изложбе посвећене значајном владару средњовјековне Босне је виши асистент на Филозофском факултету у Бањалуци Дејан Дошлић.

„Прошле године је навршено 700 година од почетка владавине бана Стефана II Котроманића, једне изузетне и значајне личности у историји средњовјековне Босне која је заслужна и за јачање државе тако да је изложба посвећена и владавини и његовом животу, а неколико паноа посвећено је и најважнијим градовима и трвђавама у том периоду“, рекао је Дошлић.

Изложба обухвата његово породично стабло, територијално ширење и јачање средњовјековне Босне, економски раст државе, значајну Стонску повељу, као и (не)познате феномене из овог периода: ко је био светац заштитник Босне, шта је представљала црква босанска и ко су били добри Бошњани.

Изложбу је отворио Славко Мекињић из Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Градске управе Градишка који је том приликом истакао да је након Филозофског факултета град Градишка први домаћин ове значајне историјске изложбе.

Директор Завичајног музеја Градишка, Бојан Вујчић сматра да је поменута изложба важна за основце и средњошколце како би се упознали са средњовјековном историјом.