Отворена изложба слика Александра Жмирића у Градишки

Изложба “Опија” слика Александра Жмирића, студента четврте године сликарства на Академији умјетности у Бањалуци, отворена је дана, 18. маја 2023. године у Завичајном музеју у Градишци.

Жмирић, студент сликарства у класи професорице Борјане Мрђа, рођен је у Градишки 1999. године. Учесник је више колективних изложби студената Академије умјетности. Добитник је награде за сликарство Завичајног музеја 2022. године.

Професорица Мрђа, објашњавајући Жмирићеве сликарске преокупације наводи да је “однос свјетла и таме формална и суштинска концепција која се преиспитује унутар цјелине слика Александра Жмирића”.

У смислу ликовности избјегава се широк и интензиван колористички контраст и ако умјетник слика класичном сликарском техником уља на платну. Боје које носе основни контраст су „црна“ (која се гради мијешањем печене умбре и пруско плаве) и бијела.

О радовима свог млађег колеге запажање је изнио академски сликар Александар Обреновић, кустос Завичајног музеја Градишка.

-Жмирић се бави фигурацијом. То су њему све драги људи. Све ове фигуре израњају из таме, само их благо обасјава свјетлост, запажање је кустоса Обреновића.

Изложене слике рађене су у великом формату, техником уље на платну, а цртежи техником угљен на папиру. Амбиције овог младог сликара изречене су реченицом Идем куд ме живот носи.

Према ријечима Бојана Вујчића, директора музеја, управо се ти млади награђени сликари радо враћају и стварају у своме граду, а атеље на отовреном др Борислав Шокчевић је најбоља прилика за то.

Начелник Одјељења за друштвене дјелатности Градишка Иван Раденовић похвалио је умјетнички опус младог сликара те нагласио да ова изложба представља један од најважнијих догађаја у култури града на Сави.

Изложба слика и цртежа Александра Жмирића , отворена је до 20. јуна.

Фото галерија: