Отворена изложба слика сестринства манастира Јасеновац „Свети Новомученици Јасеновачки у свјетлости Васкрсења“

У ЈУ Завичајни музеј Градишка, 04. новембра 2018. године у 14:00 часова, отворена је изложба слика под назовом „Свети Новомученици Јасеновачки у свјетлости Васкрсења“ сестринства манастира Јасеновац.

Монахиња манастира Јасеновац, сестра Марија заједно са сестринством и игуманијом сестром Серафимом кроз слике је овјековјечила страдање јасеновачких жртава.

Изложбу је пред бројним посјетиоцима у Завичајном музеју отворио Његово преосвештенство Епископ пакрачко-славонски господин Јован.

Владика Јован нагласио је да је ова изложба значајна јер коначно даје хришћански поглед на Јасеновац. Он је рекао да је изложба приказана и у Бања Луци, а планирано је да се придружи изложби која је већ у цркви Светог Јована Богослова у Лондону, па ће даље проћи кроз катедрале англиканске цркве.

Иницијатор да се ова изложба представи у Градшци била је предсједник СП и КД “Просвјета” Градишка Радана Вила Станишљевић. Она је истакла да је изложба необична и врло значајна, јер је ово први пут да се у оваквом контексту говори о Јасеновцу о изворишту нашег највећег бола и страдања.

Директор Завичајног музеја Градишка Бојан Вујиновић најавио је да ће у градишким основним школама бити одржан час везан за репринт ове изложбе како би дјеца видјела тематику Јасеновца.

Изложба ће бити отворена до 17. децембра 2018. године.

Фото галерија: