Отворена изложба умјетничких дјела са 19. сазиву Ликовне колоније Градишка 2021.

У Завичајном музеју у Градишци је дана, 14. октобра 2021. године отворена изложба умјетничких дјела која су настала на 19. сазиву Ликовне колоније Градишка 2021. која је одржана током августа у Ламинцима.

Кустос Завичајног музеја Градишка Александар Обреновић, који је селектор и учесник 19. Ликовне колоније Градишка, рекао је да је на овогодишњој Колонији настало 25 умјетничких дјела у разним техникама.

“Нашу збирку смо ове године обогатили мотивима Градишке а сва та дјела биће један историски документ који ће остати генерацијама које долазе” рекао је Обреновић и додао да је фундус Колоније богат дјелима око 90 умјетника који се баве различитим техникама, од акварела до концептуалних дјела.

Он је нагласио да ће на будуће колоније позивати умјетнике који до сад нису били како би још више обогатили збирку.

Директор Завичајног музеја Градишка Бојан Вујчић рекао је да Ликовна колонија Градишка постоји више од 20 година али да неколико пута није одржана што није похвално истичући да је улагање у културу и просвјету улагање у будућност.

Говорећи о депоу слика он је рекао да се слике чувају у сувом простору али да им је потребан адекватнији простор.

“Завичајни музеј има у плану да у договору са академским сликарима годишње уради неколико портрета истакнутих историских личности нашег града које би пратила прича о тим људима. Ми би на тај начин направли фундус Завичајног музеја који би могли представити било гдје у свијету што је опет улагање у будућност” рекао је Вујчић.

Душко Иветић из Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Градске управе Градишка истакао је да је одлука о оснивању Ликовне колоније била сјајна за историју и културу Градишке.

“Ја сам присуствовао свим сазивима, у ПОдградцима, Културном центру и сад у Ламинцима и сматрам да смо промјенама локалитета добили веће богаство и више тема на дјелима умјентика” рекао је Иветић и додао да Град Градишка, Завичајни музеј и Културни центар подржава рад колоније и да треба наставити традицију јер је наредне године јубиларни 20. сазив.

Фото галерија: