Отворена поставка „Страдање српског народа на Козари 1942. Босанскоградишки срез” у Галерији РТС

У Галерији РТС-а, отворена је изложба „Страдање српског народа на Козари 1942. Босанскоградишки срез”, у оквиру обиљележавања осам деценија једног од највећих злочина над цивилима током Другог свјетског рата, на нашим просторима.

Пројекат је реализован у години обележавања осам деценија од офанзиве на Козари те 1942, а организатори поставке су Завичајни музеј Градишка и Радио-телевизија Србије.

Геноцидна политика НДХ нарочито је дошла до изражаја у постипцима према дјеци са Козаре. Одвођена су и у логоре у којима је због болести и нехуманих услова мали број њих успио да преживи.

“Најболнија тачка је свакако страдање дјеце, причамо о 5.415 дјечака и девојчица по задњим истраживањима из 2020. године. Поред страдања дјеце страдање жена, немоћних и старих особа”, истакао је аутор изложбе Бојан Вујичић.

Поставку чине аутентични предмети из логора у Градишци, предмети који су припадали жртвама, фотографије и сценски прикази најстрашнијих злочина.

„Грађа која чини изложбу је заснована на оснивачкој изложби Путеви побједе када је основан Завичајни музеј Градишке 1970. године. Збирка се допуњава из дана у дан, јер нема пречег задатка музеј него да се бави страдањем српског народа у Првом и Другом свјетском рату”, напоменуо је аутор изложбе Бојан Вујичић.

На подручју Козаре и Поткозарја према попису из 1931. године живело је око 200.000 становника, само у Градишци 70.000. Након злочина почињених током Другог свјетског рата тај број више никада није достигнут.

Извор: РТС, фото: Завичајни музеј

ПРЕУЗМИТЕ КАТАЛОГ