Отворена чесма у част Диане Будисављевић

Данас, 25. септембра 2020. године, пуштањем воде, која је значила живот логорашима у Другом свјетском рату, у градском парку у Градишци отворена новоизграђена чесма посвећена Диани Будисављевић, аустријској хуманитарки која је из логора Независне Државе Хрватске спасила више од 10.000 дјеце из поткозарског краја.

Преживјели логораш др Милутин Вучковац присјетио се дана када је као осмогодишњак пролазио кроз логоре Јабланац, Јасеновац, Јастербарско и Јасика у којима је најтеже подносио жеђ и глад.

„Тако изнемогле нападале су нас разне животињице и болести, а као дјетету још теже ми је било што сам одједном остао без маме, тетке и дједа. Сви смо били дјеца и нисмо се имали на кога ослонити а уз мене је била још моја млађа сестра“, рекао је Вучковац.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да Градишка отварањем чесме посвећене Диани Будисављевић жели врати сјећање на Диану која је својом активношћу, храброшћу и пожртвованошћу спасила бројне животе дјеце из Поткозарја.

„На тај начин ми желимо и да спријечимо и промјену историјских чињеница јер се у данашње вријеме жели промјенити историја Другог свјетског рата, а чињеница је да је у логорима око 4 000 дјеце млађе од 12 година погубљено и да је Диана успјела спасити велики број дјеце од трагичног краја“, рекао је Аџић.

Директор Завичајног музеја Градишка Бојан Вујиновић рекао је да одавно постоји идеја да се изгради чесма у градском парку али да је на иницијативу народне посланице Ранке Перић Ромић одлучено да чесма буде посвећена Диани Будисављевић.

Ранка Перић Ромић рекла је да градски парк, који је спомен парк, најбоље мјесто за спомен чесму Диани Будисављевић, жени која је спасила велики број дјеце нашег краја.

„На тај начин ми чувамо успомену на њу али чувамо и идентитет српског народа“, рекла је Перић Ромић.