Откривена спомен плоча Ђурађу Вучетићу

Градоначелник Градишке Зоран Аџић и директор Завичајног музеја Градишка Бојан Вујчић свечано су дана, 24. септембра 2021. године открили спомен-плочу Ђурађу Вучетићу која је постављена на зграду породичне куће Суботић у Градишци одакле је кренула животна прича овог великог хуманитарца.

Директор Завичајног музеја Градишка Бојан Вујчић рекао је да је Ђурађ Вучетић трговачки занат изучио код породице Суботић одакле је отишао у Београд на даље школовање и који је постао истакнути функционер који није заборавио своје корјене.

-Ђурађ Вучетић изучио је трговачки занат у Градишци код породице Суботић, а потом је отишао „Вучетић је у љето 1949. године, у вријеме када су харале гладне године, на школвање у Београд одвео више од 300 малишана из лијевчанских, па и поткозарских села. Одвео је и Борислава Њежића, који касније постаје умјетник свјетског гласа. Сазнао сам за Вучетића управо у тренуцима када смо прикупљали грађу за филм о Бориславу Бори Њежићу. Можете мислити колико је то значило у кадровском смислу за овај крај – рекао је Вујчић.

Градоначелник Аџић је рекао да је улога Вучетића у афирмацији Градишке велика, те да се овим чином наставља пројекат „Градишка – Мали Београд“, какав је епитет Градишка имала између два свјетска рата.