ПОЧАСТ УЧЕСНИКУ САРАЈЕВСКОГ АТЕНТАТА: При крају изградња Трга Вељка Чубриловића у Градишки

У центру Градишке при крају је изградња Трга Вељка Чубриловића, српског народног учитеља и учесника Сарајевског атентата 1914. године који је годину послије погубљен. Од тада његова жртва добија све већу димензију и шаље снажну поруку свим народима који овђе живе а посебно српском.
Вељко је знаменита историјска личност којем Градишка, гђе је рођен и одрастао, настоји да се бар ђелимично одужи, казао је за Српскаинфо Бојан Вујиновић, директор Завичајног музеја у Градишци.

Бојан Вујиновић, директор Завичајног музеја Градишка

Ова установа, заједно са градском управом осмислила је изградњу Трга, снимање документарно-играног филма “Учитељ у ланцима”, израду статуе Вељка Чубриловића и друге програме.

Иначе, почетком ове године у Береку су снимљене најтеже дионице филма са неколико кључних сцена, школски час, хапшење, тамновање у Сарајеву, писма из Градишке од супруге Јованке и Вељкова писма из затвора. Вељка тумачи Златан Видовић, глумац из Градишке а у филму, у другим улогама су Миљка Брђанин, Адмир Мешић, Драшко Видовић, Срећко Марчета, Ђорђе Јанковић…

Бојан Вујчић, виши кустос, историчар у Завичајном музеју Градишка, рекао је да на тргу још предстоји постављање статуе Вељка Чубриловића. То је планирано до почетка јуна чиме би, како каже, заокружили програме посвећене Вељку Чубриловићу, у шта убраја и промоцију књиге о Вељку Чубриловићу аутора професора Ђорђа Микића.

Вујчић је нагласио да ће поводом педесет година од оснивања Завичајног музеја ова установа уприличити Свечану академију, монографију о педест година постојања коју ће пратити изложба о страдању и отварање спомен чесме у парку посвећене Дијани Будисављевић. Иначе, у промет је пуштена и поштанска маркица поводом педесет година Завичајног музеја.

Извор: Српска инфо