Представљена књига „Успон и пад малог Београда“ (ФОТО)

У Културном центру у Градишци дана, 12. септембра 2023. године је представљена књига Бојана Вујчића “Успон и пад малог Београда”, која говори о културно-просвјетној улози српског грађанства у Градишци од 1848. до 1949. године.

Вујчић, историчар и директор Завичајног музеја Градишка, у новој књизи сабрао је историјске изворе који у једној цјелини појашњавају и епитет “мали Београд” због бројних културних и других друштава која су била активна у Градишци прије Првог свјетског рата.

Он је појаснио да прича почиње од 1848. године када су камараши капатена Мише Анастасијевића у Градишку довели првог српског учитеља, а завршава гашењем Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” 1949. године.

Вујчић је навео да је послије дугогодишњег прикупљања архивске грађе и бројних мемоарских изјава одлучио да историјским чињеницама разјасни причу о Градишци као “малом Београду”, који период обухвата и ко су најзначајније градишке породице и личности тог времена.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је Вујчићева књига настојање да се врати сјећање на важне личности градишке историје и представи новим генарацијама значај града и њене друштвене и политичке елите у прошлости на овим просторима.

Фото галерија:

Након представљања књиге

“Успон и пад малог Београда”, о којој су говорили и професори катедре за историју бањалучког Филозофског факултета Драгиша Васић и Боривоје Милошевић, у галерији Завичајног музеја отворена је изложба 28 портрета значајних личности о којима се говори у књизи, а насликали су их академски сликари.

Фото галерија: