Представљен “Градишки зборник” и “Истина о Србима” (ФОТО)

У Градишци су дана, 24. октобра 2022. године представљени часопис за друштвена питања “Градишки зборника” и 27. издање алманаха “Истине о Србима”, чији је издавач Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета”.

Уредник “Градишког зборника” Бојан Вујчић рекао је да овај часопис у свом 24. броју доноси 18 радова везаних, углавном, за двије важне годишњице – 120 година од оснивања “Просвјете” у Градишци и 80 година од српског страдања на Козари.

Стручни жири конкурса “Истина о Србима” одлучио је да ове године прву награду у категорији поезије додијели књижевнику из Градишке Небојши Иваштанину за поему “Иконослов уснулих анђела”, док је награда за најбоље прозно дјело припала Недељку Кајишу из Бањалуке за рад “Зрно тамјаново на небу”.

Иваштанин је рекао да својим учешћем на конкурсу “Истина о Србима” жели да допринесе очувању овог литерарног конкурса који, како каже, пријатно изненађује својим постојањем у континуитету од 1995. године, захваљујући упорном и професионалном односу стручног жирија према умјетности.

Кајиш је навео да је и раније учествовао на овом конкурсу и оцијенио да је градишка “Просвјета” јединствена по томе што је на овако озбиљан начин пришла озбиљној теми.

Друга награда у категорији поезије припала је Аћиму Тодоровићу из Власенице за пјесму “Олуја над Крајином”, док је трећенаграђена пјесма “На Видовдан” Љиљане Терентић из Смедерева.

Друга награда за прозу под насловом “Петровића тор” припала је Бранки Јевђевић из Бањалуке, а трећа Миленку Јевђевићу из Бањалуке за причу “Шапка мајора Драгана”.

Предсједник “Просвјете” у Градишци Радана Вила Станишљевић рекла је да су радови веома квалитетни, поготово награђени и они који су још објављени у алманаху “Истина о Србима”.

Фото галерија: