Промовисан спот Данице Црногорчевић “Рано моја”

У организацији Српског просвјетног и културног друштва (СПКД) “Просвјета”, је дана, 24. јуна 2021. године на љетној сцени Завичајног музеја у Градишци представљен видео-спот за пјесму “Рано моја”, посвећену највећем стратишту Срба у Јасеновцу.

Пјесму је отпјевала умјетница из Црне Горе Даница Црногорчевић, текст је написао њен супруг ђакон Иван Црногорчевић, а видео-спот је дјело младих људи из Републике Српске на челу са сценаристом и камерманом Зораном Пилиповићем и редитељем Бошком Крљашем.

Иван Црногорчевић је истакао да је захвалан Богу што је кроз пјесму “Рано моја” успио да изрази свој доживљај страдања српског народа у Јасеновцу и на овим просторима.

“Поука из овог страдања је да бескомпромисно морамо да чувамо нашу православну вјеру, српски језик и нашу народну свијест. Мене као православног Србина из Црне Горе страдање у Јасеновцу исто тако дотиче као и страдање Срба на Космету и на другим мјестима. Надам се да ће ова пјесма пробудити најдубље емоције код људи, а тиме ће се пробудити и свијест о светим жртвама”, навео је Црногорчевић.

Он је додао да порука пјесме “Рано моја” не прозива никога, него се дотиче величине и страдања српског народа на овом простору.

Даница Црногорчевић је изразила наду да ће ова пјесма заживјети међу људима и да ће послати поруку љубави, опроштаја, наде и васкрсења.

Редитељ Бошко Крљаш рекао је да је идеја за снимање спота била Пилиповићева, те да је кроз рад на споту осјетио да је дио нечег важног.

Он је додао да је једна од кључних ствари за спот био аутентичан простор одакле су одвођени јасеновачки логораши.

Фото галерија: