Расписан конкурс за прву међународну “Колонију камена Боро Њежић”

Међународна ”Колонија камена, Боро Њежић” биће одржана од 07. – 15.09.2020. године у Градишци, на неколико локација у градском парку и љетне позорнице уз Савски кеј.

Путем међународног конкурса расписан је јавни позив за два мозаичара и два вајара (на задату и слободну тему), те ће се одабрана дјела стварати на лицу мјеста у јавном простору града Градишка стварајући ”музеј на отвореном”, по коме ће ова колонија бити препознатљива као јединствена на ширем простору.

За позицију мозаика одабрана је улица Драгоје Лукића, која се налази у центру града непосредно уз Спомен парк, док ће се позиције скулптура накнадно утврдити, након израде постамента и прецизно одабране локације, те уз сагласност аутора. На сваком умјетничком дјелу биће QR код, те ће се путем мобилне апликације сви заинтересовани моћи упознати о умјетничком дјелу и умјетнику који је то дјело израдио, али свакако и упознати о лику и дјелу Боре Њежића и специфичностима Камене колоније.

У пројекту колоније сваке године директно ће учествовати најмање четири умјетника одабрана путем међународног конкурса, те студенти Академије ликовних умјетника РС и Удружења ликовних умјетника из региона, који буду учествовали у радионицама. Свакако ту су и дјеца основних и средњих школа, гдје ће заинтересоване и одабране групе проћи све основне сегменте у изради умјетничких дјела у камену, те се упознати са ликом и дјелом Боре Њежића. Кроз музеј на отвореном, који се састоји од мозаика и скулптура у камену, изложених у јавном простору, наш град ће бити специфичан и препознатљив широм региона.

Поред Камене колоније приређен је и меморијал умјетнику који се састоји од документарно-играног филма, монографије, формирања умјетничког легата и израду бисте у камену, који се у потпуности финансира од стране ЈУ Завичајни музеј Градишка, града Градишка, породице и донатора, те ће бити промовисан кроз Камену колонију.

Преузми конкурс:

Конкурс – Срп

Конкурс Енг

Пријава