РОДА СЛЕТЈЕЛА НА ФАСАДУ: Нови мурали побудили велико интересовање у Градишки

На иницијативу Завичајног музеја Градишка овај град ускоро ће добити још један мурал на којем доминира рода.
Ова птица симболише Градишку и лијевчанску равницу, јер је овђе њено највеће станиште у Босни и Херцеговини. Мурал осликава Наташа Коњевић, млада умјетница из Бањалуке.

– Ово је за мене веома изазовно. Одабрана је зидна површина од 400 квадрата у центру града. Занимљива је за мене та прича, та веза рода и Градишке. Рода је у сваком смислу овђе присутна, а податак да их ту има највише за мене је веома интересантан. То сазнање одредило је моју тему – каже Наташа.

Она објашњава да осим роде осликава ђевојку и да композиција има много симоболике.

– Девојка нуди дом, гостопримство, нуди помоћ и уточиште родама. То је порука коју шаље мој мурал. Симболе Градишке настојим уклопити на маштовит начин – појаснила је Наташа Коњевић.

Бојан Вујиновић, директор Завичајног музеја, каже да је колонија рода угрожена и да су на овај начин хтјели да укажу на важност очувања рода, на заштиту ових птица по којима је град на Сави веома препознатљив.

– Хтјели смо скренути пажњу на роде али послати и поруку другим срединама, гђе такође постоје колоније рода и којима је неопходна заштита. Мурал има и поруку ширег карактера, јер ђевојка, са сликама крушке карамут на хаљини, такође говори о воћарству и природном амбијенту у којем смо све смјестили – наглашава Вујиновић.

Бојан Вујиновић

У градској управи, Завичајном музеју, Туристичкој и другим организацијама наводе да је ово још један корак очувања богатог природног насљеђа у Градишки и њеној околини.

Подсјећамо, Удружење Мост је током неколико година провело пројекат „Мапирање гнијезда бијеле роде на територији општине Градишке и њихова заштита“, који је подржан од Фонда за заштиту животне средине Републике Српске.

Циљеви пројекта су лоцирање и мапирање гнијезда, анализа стања гнијезда и сагледавање услова у којима се гнијезде бијеле роде на територији Градишке, као и упознавање локалног становништва о важности очувања ових птица. Такође, један од циљева је упознавање и подизање свијести локалне заједнице о угрожености рода, као и важност саме врсте за екосистеме.

У склопу активности пројекта лоцирано је 18 гнијезда бијеле роде, те су израђене промотивне мапе.

Израда мурала, што је побудило велико интересовање, такође је дио ове иницијативе чији је крајњи циљ проглашење европске престонице рода у Градишки.

Мурали

У Градишки, поред спортског терена у насељу Сењак, осликан је мурал америчког кошаркаша Кобија Брајанта, који је недавно погинуо у хеликоптерском удесу. Иницијатор је Удружење грађана “Кошаркаши Градишка”, аутор Дени Божић из Добоја, а иницијатор Дејан Гајић.

Извор: Српска инфо