Самостална изложба награђеног студента четврте године Сликарства Александра Жмирића под називом “Опија”

У ЈУ Завичајном музеју Градишка у четвртак, 18. маја 2023. године у 19 часова, отвара се самостална изложба награђеног студента четврте године Сликарства Александра Жмирића под називом ,,Опија”.

“Однос свјетла и таме је формална и суштинска концепција која се преиспитује унутар цјелине слика Александра Жмирића под називом „Опија“. У смислу ликовности избјегава се широк и интензиван колористички контраст иако умјетник слика класичном сликарском техником уља на платну. Боје које носе основни контраст су „црна“ (која се гради мијешањем печене умбре и пруско плаве) и бијела. Остале боје се појављују тек у траговима у преовладавајућем садржају ових боја. Као што нарацију и експресију избјегава у тражењу боја на палети, не примјењује је ни у грађењу сликарског контекста. Тематски елементи су сведени на приказ тијела у полу- апстрактном простору. Функција овог простора је скупљање и усмјеравање снажних извора свјетла у барокном духу. Тијело је затворено у своју анатомску описност, ипак Александар успијева отворити други, невидљиви простор тежње и вазнесња увлачећи нас у вертикалу свога бића. Идеја је присутна у згрченој материји и неизвјесност њеног постојања упућује на својеврсно стање прије реализацје идеје. Моменат ћутње прије изговарања нечег важног, кључног. Оклијевање коначности. Егсистенција је прије објашњења, цјелина садашњег тренутка је прије линеарности времена. Кретање се дешава унутар тијела у које поглед не допире, Александар сугерише унутрашњи вид док свјетлост која долази споља упућује на темпоралност и пролазност обасјавајући апокалиптично површину коже.”

Др ум. Борјана Мрђа, ван. проф.

АЛЕКСАНДАР ЖМИРИЋ

Рођен је 1999. године у Градишци. У Бањој Луци завршава Медицинску школу. Уписује Академију умјетности Универзитета у Бањој Луци, смјер сликарство 2019. године.
Прве двије године студија похађа у класи проф. Леониле Марић, а трећу и четврту у класи проф. Борјане Мрђe.

Учесник је колективних изложби радова студената Академије умјетности 2020, 2021 и 2022. године. Добитник је награде за сликарство Завичајног музеја 2022. године.

Каталог изложбе преузмите у прилогу.