СА ГОЈКОМ ШЕРБУЛОМ ПО КОРЗУ: Дух Градишке из аустро-угарских времена (ФОТО)

У Завичајном музеју Градишка дана, 19. априла 2022. године је изложба фотографија “Са Гојком Шербулом по корзу” о прошлости некада главне градске улице, од аустро-угарских времена до њене трансформације седамдесетих година прошлог вијека.

Фотографије су дио легата градишког новинара Гојка Шербуле, који је његова породица поклонила Завичајном музеју, а аутор изложбе је директор ове установе и историчар Бојан Вујчић.

Изложба говори улици коју нажалост није сачувана. Њено рушење било је условљено модернизацијом града, а од рушења и пропадања нису сачуване ни куће познатих породица Борш, Бећиревић, Лајић, Меданхоџић, Мујаџић – навео је Вујчић.

Он је додао да је Шербулин легат, осим бројним фотографијама, богат списима, новинским чланцима и видео-материјалом који је сада дигитализован.

Шербулува супруга Стојанка каже да је заједно са кћеркама донијела одлуку да поклони његову архиву Завичајном музеју и граду, јер је сматрала да би се и Гојко с тим сложио, наводећи да је он доста радио и већину фотографија, чланака и докумената чувао у стану.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић оцијенио је да је Шербула човјек који је обиљежио развој новинарства и ТВ продукције у Градишци.

Он је додао да је отварање TВ студија Редио-телевизије Градишка и почетак емитовања телевизијског програма, које је најављено за сутра, такође, била једна од визија Гојка Шербуле, које био први директор Радио Градишке.

-Овим показујемо како се наша Градишка развијала са Гојком Шербулом и да желимо да одамо поштовање свим људима који су обиљежили развој града – нагласио је Аџић.

Он је додао да је неке улице требало сачувати и да Градска управа жели да барем сачува преостале дијелове града са старим зградама.

-Желимо да реновирамо те улице и зграде, да вратимо душу некадашње Градишке и да то урадимо кроз пројекте `Српска варош` и `Градишка – мали Београд`, али и да развијамо града у складу са савременим трендовима – рекао је Аџић.

Фото галерија: