„СА ГОЈКОМ ШЕРБУЛОМ ПО КОРЗУ“, ИЗ ЛЕГАТА НОВИНАРА ПРИКАЗАНА ПРОШЛОСТ ГРАДИШКЕ

У Музеју Козаре, дана, 12. јљнуара 2023. године отворена је изложба фотографија „Са Гојком Шербулом по корзу“ и приказан је документарни филм „Лепа“, чији је аутор Бојан Вујчић.

Вујчић који је иначе историчар и директор Завичајног музеја Градишка каже да су фотографије легат новинара из Градишке Гојка Шербуле.

Додаје да је 13 мјесеци прикупљана документација, филмови, касете, новински текстови.

-Добили смо опус од пар хиљада фотографија и фолдере са филмовима који се баве тематиком прошлости Градишке што је за једну локалну заједницу као што је Градишка од немјерљивог значаја. Сада те фотографије користимо за реконструкцију Градишке прошлости. Свједоци смо да је тешко реконструисати прошлост од прије 20 година, а поготово прошлост од 50, 70 или 100 година, али уз помоћ новинара који су се некада бавили прошлошћу локалне заједнице, као што је то радио Гојко Шербула овај посао је нама историчарима олакшан – рекао је Вујчић.

Он је додао да се документарни филм „Лепа“ који је снимљен прошле године бави тематиком Другог свјетског рата и најмлађим народним херојем из Поткозарја Лепом Радић.

-То је осебујна прича коју смо рехабилитовали и доказали да Лепа није потицала из убоге, сиромашне породице како је то приказивано у периоду 1945.-1990. година него да је из једне свештеничке породице, да је носила тај свештенички ген у себи. Њен ђед свештеник Милош Радић је у току Првог свјетског рата био у логору Арад и интерниран. У породичним везама је била са породицом Вељка Чубриловића који је главом платио учешче у Сарајевском атентату – рекао је Вујчић.

Вршилац дужности директора Музеја Козаре Драгана Жујић је изјавила да ће изложбу „Са Гојком Шербулом по корзу“ пратити крати документарни филмови.

Осим „Лепе“ коју су Приједорчани вечерас гледали, 17. јануара у Музеју Козаре биће приказан документарни филм „Учитељ у ланцима“, а 24. јануара „Градишки прото Душан Суботић“. Аутор оба ова филма је Милан Пилиповић из Градишке.

Фото галерија:

Izvor: kozarski.com